Ζητείται ανάδοχος για τη VdV Leben

Δημόσια πρόσκληση προς όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της VDV Leben απευθύνει το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής ανοίγοντας τη διαδικασία εξεύρεσης αναδόχου για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια της εταιρείας.

Η διαδικασία αναμένεται να ανοίξει και επίσημα σήμερα, καλώντας τις ασφαλιστικές εταιρείες να καταθέσουν πρόθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η συμμετοχή δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά θα επιτρέψει στις εταιρείες του κλάδου να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία της VDV Leben, προκειμένου να αξιολογήσουν το χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει 13.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής.

Τη διερευνητική διαδικασία θα ακολουθήσει το άνοιγμα των data rooms που θα κρίνει και την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και αναμένται περί τα μέσα Απριλίου. Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου θα  συνοδευθεί και από τις προτάσεις του αναδόχου για τη διαχείριση των συμβολαίων που εκτιμάται ότι θα απαιτήσει την παράταση των συμβολαίων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Σε περίπτωση που η διαδικασία δεν αναδείξει ανάδοχο εταιρεία, οι ασφαλισμένοι της VDV Leben θα αποζημιωθούν από το Εγγυητικό Κεφάλαιο σε ποσοστό έως και 100% και μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ ανά δικαιούχο ασφαλίσεων ζωής και μέχρι το ποσό των 60.000 ευρώ για τις αποζημιώσεις θανάτου και μόνιμης ολικής αναπηρίας.

Σημειώνεται ότι VDV Leben διέθετε 13.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, από τα οποία τα 8.000 είχαν συναφθεί στη Γερμανία και η άδειά της ανακλήθηκε στις 10 Ιανουαρίου, μετά τη διαπίστωση ελλείμματος πάνω από 40 εκατ. ευρώ στα αποθέματα της εταιρείας. Για το θέμα έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ποινική δίωξη σε βάρος των μελών του διοικητικού συμβουλίου για απάτη και πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος και για ηθισκή αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας η ασφαλιστική εταιρεία εμφάνιζε εικονική περιουσιακή κατάσταση, προσκομίζοντας πλαστές βεβαιώσεις από τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, για την κάλυψη των αποθεμάτων της. Η παραπλάνηση των εποπτικών αρχών υπήρξε συστηματική, αφού όπως αποκάλυψε η έρευνα, η εταιρεία διαβεβαίωνε τις εποπτικές αρχές ότι διατηρούσε λογαριασμούς με αξίες από 23 εκατ. ευρώ (2002) έως και 42 εκατ. ευρώ (2009).