Η ευκαιρία του νέου προεδρείου της ΕΑΕΕ

Οι εκλογές της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών ολοκληρώθηκαν και το νέο προεδρείο εξελέγη. Τα πρόσωπα γνωστά. Και, σαφώς, ο καθένας τους, έχει πολλές ώρες εργασίας στο ενεργητικό του τόσο σε θέματα δράσης για το συλλογικό καλό -του κλάδου- όσο και σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της εταιρείας που εκπροσωπεί. Η γνώση τους επίσης δεν αμφισβητείται, ενώ και η πρόθεσή τους σαφώς είναι κοινή: να πάει μπροστά ο θεσμός, τα στελέχη, η αγορά. Εδώ και είναι το κομβικό σημείο που όλοι αυτοί, οι άνθρωποι -της ασφαλιστικής αγοράς-, θα πρέπει να εστιάσουν, να χαράξουν πορεία και με μεθοδικές κινήσεις να επιχειρήσουν να τους επιτύχουν.

Η οργάνωση δηλαδή, και η συστηματοποίηση των προσπαθειών αποτελεί το κλειδί που θα ανοίξει τις πόρτες για την αγορά και θα συμβάλλει στην πρόοδό της. Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς αποτελεί ζητούμενο εδώ και χρόνια και έχει καταναλώσει ανυπολόγιστες εργατοώρες των αρμοδίων σε συσκέψεις, υπομνήματα, ημερίδες, εκδηλώσεις κ.λπ. Ωστόσο, στην πράξη παρατηρείται έλλειμμα και διαπιστώνεται η ανάγκη πολλά πράγματα να επανατεθούν στο τραπέζι του διαλόγου τόσο μεταξύ των ασφαλιστών, όσο και συνολικά από τον κλάδο προς την πολιτεία. 

Συνεπώς, αρχικώς, θα πρέπει να αναζητηθεί το τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Δηλαδή τι έχει γίνει και πώς έχει γίνει μέχρι σήμερα επί των βασικών θεμάτων που απασχολούν την αγορά – φορολογικά, θεσμικά, ασφαλιστικό κ.λπ.-  και κατά πόσο οι συλλογικές ενέργειες απέδωσαν ή όχι. Το νέο προεδρείο θα πρέπει να αξιολογήσει το παρελθόν, να μετρήσει τα αποτελέσματα των ενεργειών που έχουν γίνει και βάσει των συμπερασμάτων να αντιληφθεί τι θα πρέπει να μην επαναλάβει, καθώς και τι καινούργιο θα πρέπει να  πράξει προκειμένου να επιδείξει αποτελεσματικότητα επί του στόχου που δεν είναι άλλος παρά η ανάπτυξη του κλάδου.
Χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις, και συγκεκριμένοι προσανατολισμοί, προκειμένου η πολιτεία να αντιληφθεί τη σημασία της ασφαλιστικής αγοράς και να ενισχύσει, ποικιλοτρόπως, τον θεσμό. 

Αναμφισβήτητα, η συγκυρία δεν είναι εύκολη από την πλευρά της οικονομίας. Ωστόσο, είναι ευνοϊκή από την πλευρά της δεκτικότητας των κυβερνώντων να προχωρήσουν σε αλλαγές που θα είναι ουσιαστικές για τους πολίτες. Και σε αυτές σίγουρα μπορεί να παίξουν ρόλο οι ασφαλιστικές. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εκπρόσωποι της αγοράς και να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένες προτάσεις που θα «πείσουν» την κυβέρνηση να τις υιοθετήσει. Αυτό μπορεί να αποτελέσει και την ευκαιρία των εταιρειών μέσα στην κρίση. Επιβάλλεται βέβαια να αλλάξει η στρατηγική…