«Ανατροπές και Προοπτικές στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση»

Η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος  πραγματοποίησε την Πέμπτη 24 /2/ 2011, στο Ξενοδοχείο Μ. Βρετανία, Ημερίδα με θέμα  «Ανατροπές και Προοπτικές στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση».

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, αλλά και στην κρισιμότητα των καιρών περισσότερα από 300 μέλη και  Φορείς της ασφαλιστικής αγοράς, έδωσαν το παρόν,  και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των διακεκριμένων ομιλητών,  κ.κ.  Παναγιώτη Δημητρίου, CEO της Generali Hellas, Νότη Βαγιακάκου, CEO της HDI Gerling, Μιλτιάδη Νεκτάριου, Καθηγητή Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Πειραιά και Πρόεδρου Δ.Σ. INTERNATIONAL LIFE, Ηλία Ημερίδα της ΕΕΑΕ με θέμα  «Ανατροπές και Προοπτικές στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση».Κονταξή, Αντιπροέδρου ΠΟΑΠ και Γ.Γ. Επιμελητηρίου Αχαΐας, και Κωνσταντίνου Μαυρόπουλου, πρώην Πρόεδρου ΕΕΑΕ και Διευθ/ντος Συμβούλου της GRAS SAVOYE WILLIS , καθώς επίσης και της Πρόεδρου και των Μελών του Δ.Σ. της ΕΕΑΕ.                                                                                                                                                                                                 

Ακολούθησε διάλογος και συζήτηση για τα  σοβαρά προβλήματα  που αντιμετωπίζει η διαμεσολάβηση, μέσα στην σημερινή οικονομική κρίση, για τις πρόσθετες αλλαγές που επιχειρούνται με αφορμή την εφαρμογή της Solvency II, αλλά και για την ανάπτυξη και τις προοπτικές που διαθέτει το επάγγελμα, εφόσον αναδείξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, έναντι των υπολοίπων καναλιών προώθησης.

Η ημερίδα έκλεισε με την καθιερωμένη κοπή της πίτας στην δεξίωση που  ακολούθησε. Στην ομιλία της η κα Λύχρου αναφέρθηκε στην πώληση προγραμμάτων ασφάλισης μέσω διαδικτύου λέγοντας  ότι «δεν μπορεί η απρόσωπη και ισοπεδωτική τραπεζική Ημερίδα της ΕΕΑΕ με θέμα  «Ανατροπές και Προοπτικές στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση».πώληση να υμνείται και το call center του όποιου anytime να απομακρυνει τα δάκρυα και τη θλίψη. Με αυτή την απαράδεκτη και αντιαισθητική διαφήμιση θα έπρεπε να κλαίει όλη η ασφαλιστική αγορά και όχι ο καημένος ο ασφαλισμένος…Ο καημένος ο ασφαλισμένος θα κλαίει όταν θα έρθει η ώρα της ζημιάς του και θα ζηταει να εξυπηρετηθεί από το call center. Και βέβαια εδώ περιμέναμε να πάρει θέση και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών αλλά και η Εποπτεία.  

Εφόσον βρισκόμαστε σε μία καμπή όπου με αφορμή τη Solvency II και τον νόμο επιχειρείται ο έλεγχος και η αναβάθμιση της ασφαλιστικής αγοράς και της διαμεσολάβησης, εμείς θεωρούμε ότι αντί Κώδικα Δεοντολογίας των Φορέων της Ασφαλιστικής Αγοράς που έθεσε σε Διαβούλευση πριν παραδώσει η ΕπΕΙΑ, απαιτείται ένας Κώδικας καλής Συνεργασίας μεταξύ Ασφαλιστικών Εταιρειών και Διαμεσολαβούντων.

Ημερίδα της ΕΕΑΕ με θέμα  «Ανατροπές και Προοπτικές στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση».Επίσης τόνισε πως «σήμερα πέραν των προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε συλλογικά, και είναι γεγονός ότι σήμερα όλοι οι κλάδοι της διαμεσολάβησης έχουμε κοινή στόχευση και φωνή, δεν έχουμε άλλα περιθώρια αν θέλουμε να δούμε τον κλάδο να αναγεννάται και οι Διαμεσολαβούντες να διατηρούμε τον ρόλο που αξιακά και ουσιαστικά μας ανήκει.
Έχουμε την υποχρέωση να αναδείξουμε την προστιθέμενη αξία της εργασίας μας, να την δικαιολογήσουμε, να την αξιοποιήσουμε και να την υπεραπισθούμε, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μέσα από αναβαθμισμένη γνώση και συνεχή εκπαίδευση.

Πρέπει να αλλάξουμε, να εξειδικευτούμε, να συσπειρωθούμε, να δημιουργήσουμε μεγαλύτερα σχήματα μέσα από συνεργασίες, να αυτοοργανωθούμε σε νέα πολυμετοχικά σχήματα, να αναπτύξουμε το cross selling, να περάσουμε σε νέα προϊόντα, να εκμεταλλευθούμε και εμείς το internet και να αξιοποιήσουμε περισσότερο το πελατολόγιό μας, σε όλους τους κλάδους, όχι μόνο στις γενικές αλλά και στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας παρέχοντας ουσιαστική προστασία και εξυπηρέτηση στους πελάτες μας».

Ημερίδα της ΕΕΑΕ με θέμα  «Ανατροπές και Προοπτικές στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση».Όσον αφορά στις προοπτικές του κλάδου είπε πως αυτές είναι λαμπρές και επεσήμανε ότι «μας δίδεται η ευκαιρία μέσα από την κρίση και την κάθαρση να ξεκαθαρίσουμε τον χώρο μας και να βοηθήσουμε ώστε να παραμείνουν και να ενδυναμώσουν οι υγιείς επαγγελματίες που πληρούν τα κριτήρια και όχι οι περιστασιακοί και οι αεριτζήδες που τόσο έβλαψαν όλους, με την ανοχή, αν όχι και την υποστηριξη πολλες φορες των Εταιρειών των ιδίων. 

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε τις προτάσεις μας προς την κατεύθυνση αυτή και θα τις υποβάλλουμε στην Διεύθυνση Εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδος , όπως μας ζητήθηκε, καθώς στόχος της Ένωσής μας είναι να υπερασπίζεται τις δίκαιες θέσεις και τα δικαιώματα των επαγγελματιών μελών της. Προσβλέπουμε σε καλή συνεργασία αφ ενός μεν  με την ΕΑΕΕ στον τομέα αυτόν, καθως θα ζητησουμε να επανελθει η γνωστοποιηση των συμβασεων που καταγγελονται για σπουδαιο λογο. Αλλά αφ ετερου και με την Εποπτεία, καθώς στον τομέα εκπαίδευσης και πιστοποίησης αναμένονται αλλαγές.

Εμείς θα επιδιώξουμε με επιμονη και συνεπεια την περαιτέρω κατοχύρωση του επαγγέλματός μας, τόσο στο επίπεδο της επαγγελματικής επάρκειας, όσο και ως προς τα δικαιώματά μας επί του πελατολογίου μας. Το θέμα της αναβάθμισης του επαγγέλματος και των προοπτικών του, θα το αναλύσουν οι συνάδελφοι  που συμμετέχουν στην δεύτερη ενότητα, μετά την ομιλία του κ Μ. Νεκτάριου, την οποία αναμένουμε όλοι με  μεγάλο ενδιαφέρον. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα που έχει προκύψει με τις άδειες που ακύρωσε το Επιμελητήριο της Αθήνας.

Πρόκειται για μία πρωτοφανούς επιπολαιότητας κίνηση, με την οποία η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου της Αθήνας, εφαρμόζοντας στρεβλά την προτροπή της Τραπέζης της Ελλάδος, για έλεγχο, προχώρησε στην διαγραφή 1.600 περίπου συναδέλφων, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα ήσαν απολύτως σύννομοι  και είχαν καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά τους, όμως για διαφόρους λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται οι περισσότεροι, τα ασφαλιστήρια της ε.α.ε. δεν έχουν  βρεθεί στους φακέλους τους.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει με τις άδειες που ακύρωσε το Επιμελητήριο της Αθήνας και δήλωσε πως «πρόκειται για μία πρωτοφανούς επιπολαιότητας κίνηση,  με την οποία η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου της Αθήνας, εφαρμόζοντας στρεβλά την προτροπή της Τραπέζης της Ελλάδος, για έλεγχο, προχώρησε στην διαγραφή 1.600 περίπου συναδέλφων, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα ήσαν απολύτως σύννομοι  και είχαν καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά τους, όμως για διαφόρους λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται οι περισσότεροι, τα ασφαλιστήρια της ε.α.ε. δεν έχουν  βρεθεί στους φακέλους τους».

Την ομιλία της κα Λύχρου μπορείτε να διαβάσετε εδώ