Η κούρσα με το εμβόλιο, οι δουλειές και οι ασφαλιστές

Της Ελενας Ερμείδου

Με το ασφαλιστήριο και τις αποσκευές στο χέρι θα φτάσουν να συρρέουν Έλληνες και Ευρωπαίοi τουρίστες σε αεροσκάφη που μπαίνουν στην γραμμή, με κατεύθυνση χώρες που φρόντισαν από τον Δεκέμβριο να απαλλαγούν από τον Covid-19, αν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν προλάβουν να δώσουν λύση μέχρι την άνοιξη, στο θέμα των εμβολίων.

Αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού, για την ουσία πακέτο πάνε είναι η ασφάλιση του ταξιδιού και η ασφάλιση όλου του κλάδου, από την ασφάλιση της εστίασης και της μεταφοράς τροφίμων που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, την ασφάλιση κατοικίας για βραχυχρόνιες μισθώσεις, την ασφάλιση ξενοδοχείων που περιλαμβάνει την ασφάλιση περιουσίας, απώλειας κερδών, ασφάλιση πιστώσεων, ασφάλιση απέναντι σε cyber κινδύνους και ομαδικές ασφαλίσεις, μέχρι και την ασφάλιση σκαφών, μαρίνων, ασφάλιση διευθυντών και στελεχών, αεροσκαφών, πληρωμάτων, κ.α.

Πώς θα γίνει όμως να επανέλθουν στους αεροδιάδρομους του ΑΙΑ και των 14 αεροδρομίων τα αεροσκάφη που άλλοτε είχαμε και να ανοίξουν ξανά και μαζί να ανοίξουν και οι δουλειές των ασφαλιστών;

Όπως έχουν συμφωνήσει όλοι τους, η οικονομία θα ξεκλειδώσει με το εμβόλιο. Η κούρσα με το εμβόλιο έχει ξεκινήσει με κάποιους από τους επιβαίνοντες να φαίνεται να τερματίζουν πρώτοι.

Μετά το Ισραήλ, το Ντουμπάϊ έρχεται δεύτερο στον κόσμο στους εμβολιασμούς ανά κάτοικο. Μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου, 13 δόσεις αντιστοιχούσαν για κάθε 100 κατοίκου. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στοχεύουν να έχουν εμβολιάσει το μισό πληθυσμό μέχρι και τον Απρίλιο. Στο αποτέλεσμα της σωστής διαχείρισης συνεισέφερε στην περιοχή η άριστη επάνδρωση του συστήματος υγείας. Οι κάτοικοι αιτώνται των εμβολίων μέσω app εφαρμογής. Αντίθετα στην Ευρώπη λόγω ‘πολυλογίας’ κυριαρχεί η αδιαφάνεια και η ολιγωρία. Στην Ελλάδα όπως και στην Ευρώπη πολιτικοί αρκούνται σε δηλώσεις ακόμα που αλλάζουν μέρα με την μέρα.

Το Αμπού Ντάμπι, η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το Μπαχρέϊν στοχεύουν στο να γίνουν hub μεταφορών και διανομής των εμβολίων από την Κίνα. Ήδη εγκαινιάστηκε τεράστια αποθηκευτική μονάδα, έχοντας υπογράψει συνεργασία με την Ελβετική Sky Cell στο τομέα των logistics ψύχους. Επίσης, ήδη η Emirates, ο επίσημος αερομεταφορέας του Ντουμπάϊ  συνεργάζεται με την Pfizer για την διανομή του εμβολίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία του Our World in Data την πρωτιά εμβολιασμού ανά 100 άτομα κατέχουν κατά σειρά το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέϊν, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Δανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία.

Πότε θα βγάλει ο πίνακας την Ελλάδα και σε τι θέση;

Μέχρι τότε που να υπολογίζουν ο τουρισμός και οι ασφαλιστές; μόνο σε δηλώσεις;

Και, κάτι από το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Στο φουλ δουλεύουν μπαρ, καταστήματα, ξενοδοχεία, εστίαση στην περιοχή. Την Ανοιξη τα 3/4 των ξενοδοχείων ήταν άδεια, τον περασμένο Δεκέμβριο χτύπησαν πληρότητα στο 70%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*