Τι ανακοινώνει για πρώτη φορά η Allianz

της Ελενας Ερμείδου

Τέλος εποχή και αρχή μίας άλλης ή σταδιακή μετάβαση από την μία εποχή στην άλλη;

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Allianz ανακοίνωσε, χτες συγκεκριμένους ενδιάμεσους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των πελατών της. Μέχρι το 2050 θα είναι κλιματικά ουδέτερη ενώ μέχρι το 2025 θα μειώσει θέσεις κατά 25%  σε σχέση με το 2019 σε επιλεγμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που επιβαρύνουν το κλίμα, ακολουθώντας τις στρατηγικές των ESG.

Προσθέτως θα επανεξεταστούν τα επενδυτικά κριτήρια σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα, συγκεκριμένα, αν οι τίτλοι είναι συμβατοί με του στόχους συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι. Το ίδιο θα ισχύσει και για το τομέα διαχείρισης ακινήτων.

Η Allianz υποστηρίζει τη μετάβαση σε μια φιλική προς το κλίμα οικονομία με μια φιλόδοξη προσέγγιση βιωσιμότητας για τους επιχειρηματικούς της τομείς καθώς και τις δραστηριότητές της. Τα επόμενα πέντε χρόνια, η εταιρεία θα μειώσει επίσης κατά 30% σε σχέση με το 2019 τις εκπομπές της.

Προσφέρει ήδη πολλά προσαρμοσμένα προϊόντα και λύσεις με περιβαλλοντικά ή κοινωνικά οφέλη ως ηγέτης στη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. “Με την αλλαγή, ξεκινάμε με τον εαυτό μας – στη συνέχεια στηρίζουμε τους άλλους να προχωρήσουν προς την ουδετερότητα του άνθρακα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενσωμάτωση των πτυχών του κλίματος και της βιωσιμότητας θα έχει αντίκτυπο στην επενδυτική μας στρατηγική”, εξηγεί ο Δρ. Günther Thallinger, μέλος του Allianz SE Board Διοίκησης υπεύθυνος για τη Διαχείριση Επενδύσεων και των ESG “Αυτό μας επιτρέπει να μετριάσουμε τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται από επιχειρηματικά μοντέλα προσανατολισμένα στο μέλλον”.

Οι εταιρείες που ταιριάζουν με το επενδυτικό προφίλ της Allianz θα επιλέγονται από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της. Αυτό, τονίζει υλοποιείται, μεταξύ άλλων, μέσω διαλόγου με τις εταιρείες λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις προδιαγραφές των στόχων προστασίας του κλίματος. Οι εκπομπές, υποστηρίζει μειώνονται επίσης πραγματοποιώντας επενδύσεις στο τομέα της τεχνολογίας και αποφεύγοντας τις επενδύσεις σε προϊόντα άνθρακα.