Blackrock: Ευοίωνο το 2011 για την αγορά πετρελαίου

O κλάδος της ενέργειας δείχνει έτοιμος να αλλάξει πορεία, και η αγορά πετρελαίου  ενδεχομένως να βρίσκεται στα πρώτα στάδια ενός νέου ανοδικού κύκλου, σύμφωνα με τον κ. Robin Batchelor, Fund Manager της BlackRock.

Με την παγκόσμια οικονομία να καταγράφει υψηλές επιδόσεις για το 2010, οι πρώτες δυσκολίες αρχίζουν να εμφανίζονται στην αγορά πετρελαίου. Καθώς η ζήτηση δείχνει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό σε πολλές περιοχές του κόσμου, από την πλευρά της προσφοράς δίνεται μάχη ώστε να μην επηρεαστεί η αγορά πετρελαίου από μια μάλλον απότομη μείωση της παραγωγής.  

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο το ύψος των αποθεμάτων, όσο και το περιθώριο αύξησης της παραγωγής (spare capacity), δύο από τις βασικές ενδείξεις του πόσο καλά λειτουργεί η αγορά πετρελαίου σε επίπεδο προσφοράς, να σηματοδοτούν μια τάση προς χαμηλότερα επίπεδα. Με τις μετοχές του κλάδου ενέργειας να παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα, υπάρχει ακόμη περιθώριο ανοδικής κίνησης και αναθεώρησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων πετρελαίου προς τα επάνω. Συνολικά, ο κ. Batchelor επισημαίνει αρκετούς παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να παρακολουθούν οι επενδυτές:

1) Η ζήτηση ενέργειας είναι πλέον ισχυρή σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές: Το 2010 η αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου κυμάνθηκε σε επίπεδα διπλάσια από ό,τι υπολόγιζαν οι αναλυτές στην αρχή του έτους, καθώς και η ζήτηση από τις χώρες του ΟΟΣΑ παρουσιάστηκε μεγαλύτερη του αναμενόμενου, και ορισμένες βασικές χώρες εκτός ΟΟΣΑ συνέχισαν να επωφελούνται από τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Πράγματι, στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2010 σημειώθηκε νέο υψηλό στη ζήτηση πετρελαίου, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της ζήτησης καταγράφηκε ως ο ταχύτερος των τελευταίων τριάντα χρόνων (χωρίς να παραγνωρίζεται βέβαια το ότι ξεκίνησε από χαμηλά). Κοιτώντας προς το μέλλον, φαίνεται ότι η ζήτηση για πετρέλαιο από την πλευρά των χωρών εκτός ΟΟΣΑ θα ξεπεράσει εκείνη των χωρών-μελών του Οργανισμού σχετικά σύντομα, ίσως και μέσα στο 2013. Η Κίνα παραμένει βασικός παράγοντας γι αυτό, καθώς εκεί η κατά κεφαλή κατανάλωση πετρελαίου βρίσκεται περίπου στο ένα πέμπτο της αντίστοιχης των ΗΠΑ, ενώ καταγράφονται μόλις 36 οχήματα ανά 1000 κατοίκους (σύμφωνα με στοιχεία του 2008), έναντι 842 οχημάτων ανά 1000 κατοίκους , που είναι το αντίστοιχο μέγεθος στις ΗΠΑ.

2) Παραμένουν εμφανή τα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς, τα οποία το 2007 οδήγησαν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα: Πολλά από τα γνωστά κοιτάσματα αντλούνται συστηματικά εδώ και πολλές δεκαετίες, με αποτέλεσμα τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα τους να μειώνονται, αφήνοντας τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να πασχίζουν για να διατηρηθεί η προσφορά σε βιώσιμα επίπεδα. Σύμφωνα με τον αναλυτή Wood MacKenzie, κάθε χρόνο η προσφορά πετρελαίου παγκοσμίως, μειώνεται με ρυθμό που εκτιμάται ανάμεσα στο 4% με 5%. Παράλληλα, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας υπολογίζει ότι, παρά τις σημαντικές επενδύσεις και την ανακάλυψη ορισμένων μεγάλων κοιτασμάτων τα τελευταία χρόνια, το περιθώριο αύξησης της παραγωγής σε χώρες εκτός ΟΠΕΚ υπολογίζεται σε μόλις 0.4% ετησίως, μέχρι το 2015, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 1.3% , το οποίο ήταν η μέση ετήσια αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ για την τελευταία δεκαετία). 

3) Τα νούμερα δε βγαίνουν: Με την ετήσια αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο να εκτιμάται στο 1.3% και τη συνεισφορά των χωρών εκτός ΟΠΕΚ στο 0.4% για κάθε χρόνο έως το 2015, η αγορά θα πρέπει να στραφεί προς τον ΟΠΕΚ για να καλύψει τη διαφορά. 

Αυτό σημαίνει ότι το περιθώριο αύξησης της παραγωγής από πλευράς ΟΠΕΚ, το οποίο βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο σημείο της, γύρω στα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα (mb/d), μέσα στα επόμενα χρόνια θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, καθώς η αγορά πετρελαίου θα βρίσκεται υπό πίεση και θα έχει ήδη απορροφήσει την περίσσεια προσφορά που δημιούργησε η παγκόσμια κρίση, το περιθώριο αύξησης της παραγωγής (spare capacity) και τα υψηλά αποθέματα. Κι ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας κρίσης από την πλευρά της προσφοράς, πολλοί αναλυτές αρχίζουν να διατυπώνουν προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες το περιθώριο αύξησης παραγωγής για της χώρες του ΟΠΕΚ θα πέσει το 2012 στα 2.5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, δηλαδή σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από την εποχή των τιμών-ρεκόρ για το πετρέλαιο, τη διετία 2007/08.

4) Τα θεμελιώδη αρχίζουν ήδη να βελτιώνονται: Κι ενώ πολλοί επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις πολιτικές εξελίξεις, θεωρώντας τες βασικό παράγοντα της πρόσφατης αύξησης στην τιμή του πετρελαίου, από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμη πιο θεμελιώδη θέματα. Ήδη, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τον ΟΠΕΚ να αυξάνει την παραγωγή του, ενώ το επίπεδο των αποθεμάτων δείχνει τάσεις υποχώρησης (το Δεκέμβριο τα διαθέσιμα αποθέματα αργού στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ υποχώρησαν σε επίπεδα τα οποία επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών για 57.5 ημέρες, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο ετών). 

Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σίγουρα στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου για τις τιμές της ενέργειας, και παρόλα αυτά οι αποτιμήσεις των εταιρειών του κλάδου παραμένουν στάσιμες. Φαίνεται ότι η αγορά δεν έχει πλήρως εκτιμήσει τις προοπτικές κερδοφορίας του κλάδου.  Εάν για παράδειγμα κοιτάξουμε τον S&P 500, οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας, ενώ συμμετέχουν στο δείκτη με ποσοστό περίπου 12 τοις εκατό, φέτος αναμένεται να εισφέρουν γύρω στο 17 τοις εκατό των συνολικών κερδών.  

Κλείνοντας, ο κ. Batchelor σχολιάζει ως εξής: “Οι τέσσερις παράγοντες που επισημάναμε πιο πάνω, αναμένεται να αποτελέσουν κλειδί για την απόδοση του κλάδου το 2011 και πιστοποιούν σαφώς ότι ο κλάδος της ενέργειας χαρακτηρίζεται από μια συναρπαστική δυναμική. 

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι επενδυτές οφείλουν να εξετάζουν προσεκτικά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου, Κατά την άποψη μας, το 2011 ετοιμάζεται να αποδειχτεί η χρονιά επιστροφής των ενεργειακών μετοχών στο προσκήνιο, και προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες τοποθετήσεων.”