Έφθασαν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Moderna

Στην χώρα μας βρίσκονται πλέον οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Moderna που ανέρχονται στις 8.000.

Συγκεκριμένα, αργά χθες το βράδυ μεταφέρθηκαν οι πρώτες δόσεις από τα σύνορα του Προμαχώνα με ειδικά φορτηγά ψυγεία στο hub Αττικής. Οι νέες δόσεις θα ενισχύσουν την «φαρέτρα» του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα Εμβολιαστικά Κέντρα της χώρας μας

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της Moderna δεν απαιτεί ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης όπως συμβαίνει με το εμβόλιο των BionTech/Pfizer (περίπου -70 βαθμών Κελσίου).

Οι προδιαγραφές για το εμβόλιο της Moderna  επιτάσσουν φύλαξη μεταξύ +2ºC και +8ºC, καθώς λόγω του mRNA παραμένει σταθερό στις ανωτέρω θερμοκρασίες για έως και 30 ημέρες. Ακόμη, σε θερμοκρασία δωματίου αντέχει για έως 12 ώρες και στην κατάψυξη στους -20ºC για έως και 6 μήνες. Επίσης προβλέπεται  η πρόληψη μέτρων για την προφύλαξη του από έκθεση σε σκόνη και φως. Συνεπώς, ο εμβολιασμός  δεν χρειάζεται να περιοριστεί σε εμβολιαστικά κέντρα.

Συνολικά, οι  παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο εκτιμώνται σε 240.000 δόσεις, δηλαδή να φθάσουν στη χώρα μας 20.000 δόσεις εμβολίων από τη  Moderna εντός του Ιανουαρίου, 115.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις τον Μάρτιο.

Διαβάστε περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*