Το «επιθετικό» μήνυμα της τρόικας στους Έλληνες τραπεζίτες

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιθετικός ζητώντας άμεσες συγχωνεύσεις, καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι ο μεγαλύτερος «πελάτης» της ΕΚΤ, η οποία θέλει για πολλούς λόγους να επισπεύσει την «απεξάρτηση» των ελληνικών τραπεζών. Με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, που θα τους επέτρεπε να στραφούν μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους στις αγορές για δανεισμό, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην ΕΚΤ τα δανεικά της, που υπολογίζεται ότι τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν σε 96,5 δισ., με δεσμευμένα καλύμματα δανεισμού αξίας 142 δισ. Την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές τονίζει στην πρότασή της προς την Alpha Bnak και η Εθνική, επισημαίνοντας ότι η νέα τράπεζα θα τύχει αναγνώρισης από τις αγορές κεφαλαίων.

Όλα τα στοιχεία της υπόθεσης ΕΤΕ- Alpha, δείχνουν η διοίκηση της Εθνικής θέλησε να στείλει στην αγορά το σαφές μήνυμα, ότι η ώρα των συγχωνεύσεων έφθασε και η ίδια θα έχει τον πρώτο λόγο.

Οι απαιτήσεις της Τρόικας είναι να «καθαρίσει» άμεσα το τοπίο στο τραπεζικό σύστημα: Να προχωρήσουν γρήγορα οι συγχωνεύσεις τραπεζών, ανεξάρτητα από τις «προτιμήσεις» των διοικήσεων και των βασικών τους μετόχων, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από την αγορά και να αξιοποιηθεί το «πακέτο» των 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως υπενθύμισε την Παρασκευή με νόημα ο κ. Μαζούχ. 

Μπροστά σε αυτές τις απαιτήσεις της Τρόικας, οι Έλληνες τραπεζίτες αντέταξαν στους «Τροϊκανούς», ότι θα ήταν σφάλμα να αρχίσει με ταχείες διαδικασίες ένα πρόγραμμα όπως αυτό που πρότειναν, γιατί εκτός των άλλων θα ενέτεινε την ανασφάλεια των καταθετών. Αντίθετα, είπαν, αν υπάρξει μια λύση για το πρόβλημα βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους τον Μάρτιο, οι τράπεζες θα μπορέσουν ομαλότερα να επιστρέψουν στις αγορές, χωρίς να ενεργοποιηθεί το «βίαιο» πρόγραμμα της τρόικας, με όλους τους κινδύνους που θα εγκυμονούσε.

 Το μήνυμα των τραπεζιτών προς την τρόικα πέρασε με αρκετή σαφήνεια ο κ. Μ. Σάλλας, τονίζοντας την περασμένη εβδομάδα, ότι συγχωνεύσεις με το ζόρι δεν γίνονται στην ελληνική τραπεζική αγορά και υπογραμμίζοντας, ότι η προσδοκία των τραπεζιτών για οριστική έξοδο από την κρίση συνδέεται άρρηκτα με τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Στους τραπεζικούς κύκλους εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο, σε τυχόν αναβολή της «τελικής λύσης» για τη λύση χρέους στην Ε.Ε για το β’ εξάμηνο ,να προχωρήσουν ίσως και με πολύ γρήγορες και αιφνιδιαστικές κινήσεις οι S&P και Moody’s σε περαιτέρω υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων, που ήδη αξιολογούνται στην κατηγορία «junk».