Προθεσμία τριών εβδομάδων από την ΤτΕ σε δύο ασφαλιστικές

Αυστηρή διορία σε δύο ασφαλιστικές εταιρείες έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και να καλύψουν το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας. Η προθεσμία λήγει σε τρεις περίπου εβδομάδες και απαιτεί την κεφαλαιακή ενίσχυση των εταιρειών – τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά – με αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Η απαίτηση της εποπτικής αρχής είναι αποτέλεσμα των επιτόπου ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και των χρηματοοικονομικών ελέγχων στα αποθέματα των εταιρειών.

Η είδηση έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ασφαλιστική αγορά, ενισχύοντας το κλίμα αβεβαιότητας σε μια ευαίσθητη συγκυρία,  κατά την οποία ο κλάδος επιδιώκει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να διεκδικήσει μερίδιο στην ιδιωτική αποταμίευση.

Αν και οι συγκεκριμένες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κλάδο του αυτοκινήτου, το πλήγμα αξιοπιστίας της αγοράς  είναι ισχυρό ενόψει μάλιστα και της προγραμματισμένης γενικής συνέλευσης του κλάδου την προσεχή Τρίτη, κατά την οποία το κλαδικό όργανο θα κληθεί να εκλέξει νέα εκπροσώπηση.

Ενδεικτικό της κρίσης που χαρακτηρίζει τον κλάδο είναι η άρνηση εκπροσώπησης από τη σχετική διαδικασία της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που έχει την ευθύνη για την εποπτεία του κλάδου και η οποία και θα λάμψει δια της απουσίας της. 

Στο μειωμένο γόητρο της ασφαλιστικής αγοράς θα πρέπει να αποδοθεί και η απροθυμία αρκετών εκπροσώπων του κλάδου να συμμετάσχουν στη διαδικασία  διεκδίκησης της προεδρίας, αλλά και στην επικράτηση των πολυεθνικών εταιρειών που εμφανίζονται σε θέση ισχύος, λόγω της κεφαλαιακής υπεροχής που  διαθέτουν.

Σε ότι αφορά τις αξιώσεις για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι δυνατότητες της εποπτικής αρχής δεν εξαντλούνται στην ανάκληση αδειών. Με δεδομένα τα προβλήματα χρηματοδότησης των εγγυοδοτικών μηχανισμών, η ΤτΕ εξετάζει την προοπτική διορισμού επόπτη και εφαρμογής μέτρων εξυγίανσης των εταιρειών που αντιμετωπίζουν κεφαλαιακά προβλήματα, στη βάση των δυνατοτήτων που δίνει σχετική κοινοτική οδηγία.