Πρόστιμο 8 εκατ. δολαρίων στη Chevron για τη μόλυνση του Αμαζονίου

Μετά από δικαστική διαμάχη 18 περίπου ετών δικαστήριο στον Ισημερινό επιδίκασε αποζημίωση 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία θα καταβάλλει η  πετρελαϊκή εταιρεία Chevron προς τους 30.000 περίπου ενάγοντες – κατοίκους της περιοχής για την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκαλέσει η δραστηριότητα του ομίλου στο τροπικό δάσος του Εκουαδόρ. 

Η εταιρεία πετρελαιοειδών των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση την απόφαση χαρακτηρίζοντας την «παράνομη» και «μη εφαρμόσιμη σε κανένα δικαστήριο». Ωστόσο, η αμφιλεγόμενη υπόθεση παρακολουθείται «στενά» από την πετρελαϊκή βιομηχανία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αξιώσεις και σε άλλες υποθέσεις.

Στη μήνυση τους οι κατοίκων υποστηρίζουν ότι η πολύχρονη δραστηριότητα της Chevron  έχει μολύνει με τοξικά απόβλητα τις τοποθεσίες που ψαρεύουν, κυνηγούν και πλένονται, στον ποταμό Αμαζόνιο, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί δραματικά  τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου. Οι αυτόχθονες σκέφτονται να αξιώσουν ακόμη μεγαλύτερη αποζημίωση από αυτήν που τους επιδικάστηκε.