Χ.Α.: Αποκρατικοποιήσεις και φόβοι για νέα «θύελλα» μετά την 25η Μαρτίου

Διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στις 1.620 μονάδες θα οδηγήσει την αγορά στο επόμενο επίπεδο στήριξης στις 1.550 μονάδες, ζώνη καθοριστικής σημασίας για την μεσοχρόνια τάση αφού σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών. 

Οι μεγάλες αποδόσεις σε συνδυασμό με το ασαφές κλίμα που διαμορφώθηκε μετά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής είχαν σαν αποτέλεσμα η αγορά να υποχωρήσει κάπως άγαρμπα από τα φετινά υψηλά των 1.702 μονάδων. Η πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί από το εάν και το πόσο γρήγορα η κυβέρνηση ανταποκριθεί στις «διαταγές» της τρόικα για αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ στις οποίες εμπλέκονται και εισηγμένες εταιρείες με κυριότερες περιπτώσεις αυτές των Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ.  

Η ταχύτητα και η επιτυχία υλοποίησης αυτών των εγχειρημάτων μπορούν να βοηθήσουν την αγορά να ξαναβρεί ανοδικό ρυθμό έστω και σε παθητικό βαθμό για όσες μετοχές δεν εμπλέκονται αφού η στάση των ξένων επενδυτών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως τώρα θετική δεδομένου των εισροών που παρατηρήθηκαν τον πρώτο μήνα του 2011. Όμως αρκετοί αναλυτές αρχίζουν να δηλώνουν περισσότερο επιφυλακτικοί και σε αρκετές περιπτώσεις συστήνουν στάση αναμονής προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι διαθέσεις των ηγετών της Ε.Ε. 

Tο μορατόριουμ των αγορών με τους πολιτικούς της Ευρώπης φαίνεται ότι αρχίζει να τελειώνει. Ήδη μετά από μία «περίοδο μέλιτος» οι αγορές στέλνουν τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα. Στον ορίζοντα της ευρωζώνης σωρεύονται νέα σύννεφα πάνω από τις ασθενείς περιφερειακές οικονομίες: το Βερολίνο αφήνει ανοικτό πλέον το ενδεχόμενο να λήξει χωρίς αποτελέσματα η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου και να αφεθούν οι οικονομίες της περιφέρειες… βορρά στα λιοντάρια των αγορών. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η παράταση της εκκρεμότητας, να αργήσει δηλαδή η Ευρώπη να πάρει τις αποφάσεις της για την κρίση χρέους. Ήδη σε αρκετά τμήματα ανάλυσης εγχώριων ΑΧΕ αρχίζουν και εξετάζονται τα πρώτα σενάρια πιθανής περαιτέρω διόρθωσης που μπορεί να φέρουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.620 μονάδες και τον FTSE προς τις 745 μονάδες. Όμως από εκεί και χαμηλότερα η διόρθωση θα πάρει αυτοτροφοδοτούμενη τάση  και δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει προς την ζώνη 1550 – 1540 και ο 20αρης προς τις 722 μονάδες.