Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η κυβέρνηση δεν εκποιεί δημόσια γη»

Έντονες αντιδράσεις δημιούργησαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας την Παρασκευή για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις. ευρώ έως και το 2015 αλλά και τη στάση των εργαζομένων απέναντι στα μέτρα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. 

«Η κυβέρνηση αξιοποιεί ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιεί δημόσια γη, και τις αποφάσεις για το τι και το πώς, τις παίρνει συντεταγμένα η ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος» ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή συνεντεύξεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σ. Ντερούζ, σε κυριακάτικες εφημερίδες, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται σε πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. 

Ο υπουργός χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ. Ντερούζ «το λιγότερο άστοχες, και σίγουρα ανακριβείς» και παράλληλα τονίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη διαφάνεια και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Με ανακοίνωση τους τα μεσάνυχτα του Σαββάτου «οπισθοχώρησαν» από τις δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι της τρόικας, μετά από τις αντιδράσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, των κομμάτων και των συνδικάτων, εκφράζοντας τη λύπη τους για τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή για τις αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ και κινητοποιήσεις προνομιούχων. 

Στην ανακοίνωση της γ τρόικα αναφέρει ότι « συνεργασία» της με την κυβέρνηση «βασιζόταν πάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων». 

Για απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του, στην οποία προέβη αργά το βράδυ της Παρασκευής. «Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό» αναφέρει ο κ. Πεταλωτής.