Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων περιμένουν οι ασφαλιστές

Παγωμένες στα επίπεδα του 2009 θα μείνουν οι τιμές των μετοχών για τον υπολογισμό των τεχνικών αποθεμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ την ίδια στιγμή σανίδα σωτηρίας για τις αποτιμήσεις των ακινήτων του ασφαλιστικού κλάδου μπορεί να αποδειχθεί η αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

 Η προοπτική της αύξησης, που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2011, ακυρώνει ουσιαστικά τη σκοπιμότητα εφαρμογής του άρθρου 6, που επιτρέπει την αποτίμηση των ακινήτων για τον υπολογισμό των αποθεμάτων στην αντικειμενική τους τιμή πλέον του 55%. Η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων θα γίνει έτσι στην αντικειμενική τους τιμή, προσαυξημένη κατά 30%, όπως ορίζει η ασφαλιστική νομοθεσία, χωρίς δηλαδή την ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 6.

Ευνοϊκά στον υπολογισμό των αποθεμάτων για τη χρήση του 2010 θα λειτουργήσει και το πάγωμα των τιμών των μετοχών στα επίπεδα του 2009, που αναμένεται να υιοθετήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνδυασμό με το πάγωμα των τιμών των ομολόγων σε τιμές προ κρίσης. 

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να ευνοήσει τις εταιρείες που έχουν στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο μεγάλο ποσοστό ακινήτων.  

Σημειώνεται ότι τα ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιό του ο ασφαλιστικός κλάδος  αντιπροσωπεύουν το 14% περίπου του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου, ποσοστό ωστόσο που σε ορισμένες εταιρείες είναι κατά πολύ υψηλότερο και φθάνει μέχρι και το 40%.