Προβλέψεις παγκόσμιας εταιρικής κερδοφορίας: κακά νέα και καλά νέα

Άρθρο του στρατηγικού αναλυτή της ING IM Europe Ad van Tiggelen

Το 2010, η κερδοφορία των εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά το εξαιρετικό ποσοστό του 42%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις και των πιο αισιόδοξων. Αυτό το μεγάλο άλμα προκλήθηκε από το συνδυασμό υψηλότερης από τα αναμενόμενα οικονομικής ανάπτυξης, υψηλής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, χαμηλών επιτοκίων, της μικρής αύξησης των μισθών και της σύγκρισης με τα πενιχρά αποτελέσματα του 2009. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι αναλυτές σχεδόν συνέχεια καλούνταν να αναθεωρούν ανοδικά τις προσδοκίες τους και τώρα έχουν ξεκάθαρα αυξήσεις τις προσδοκίες τους! 

Για το 2011 αναμένουν 16% αύξηση των κερδών και 13% για το 2012. Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ υψηλότεροι από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 6% έως 7%. Μήπως οι αναλυτές είναι υπερβολικοί στις προβλέψεις τους; Και αν ναι, τι σημαίνει αυτό για τις αγορές μετοχών; 

Η πρόβλεψη της κερδοφορίας των εταιρειών είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Η συνισταμένη των προβλέψεων (consensus) για την παγκόσμια εταιρική κερδοφορία, η οποία βασίζεται στη συμμετοχή χιλιάδων αναλυτών, ιστορικά έχει καταφέρει να αποκλίνει από το πραγματικό αποτέλεσμα κατά 7% κατά μέσο όρο, ανά περίοδο 12 μηνών. Κάνοντας μία αναδρομή, διαπιστώνουμε ότι οι αναλυτές είναι συνήθως πολύ αισιόδοξοι. Στα οκτώ από τα δέκα χρόνια οι αρχικές προσδοκίες τους υπήρξαν πολύ υψηλές και καλούνταν να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους στην πορεία του έτους. Τα άλλα δύο χρόνια αφορούν συνήθως χρόνια, όπως το 2010, δηλαδή το πρώτο έτος ανάκαμψης μετά από μία ύφεση.

Από τα παραπάνω, μπορεί να γίνει σαφές ότι υπάρχει μια μεγάλη στατιστική πιθανότητα, τα κέρδη που προβλέφθηκαν για το 2011 και το 2012 θα αποδειχθούν αισιόδοξα. Ο αντίκτυπος των περιορισμών στην παραγωγή (προκαλώντας υψηλότερες επενδύσεις και υψηλότερο κόστος σε μισθούς), των υψηλότερων επιτοκίων και του υψηλότερου  κόστους των εμπορευμάτων, θα αρχίσει να γίνεται αισθητός στην πορεία του 2011. Επίσης η σύγκριση με την υψηλή βάση του 2010 δεν θα είναι εύκολη, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Τα περιθώρια κέρδους για πολλές εταιρείες βρίσκονται ήδη κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ή έχουν αναρριχηθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Έτσι λοιπόν, τα κακά νέα είναι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα μη ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τις προσδοκίες, έστω και αν η οικονομική ανάκαμψη παραμείνει σε καλή τροχιά. Oστόσο, τα καλά νέα είναι ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν τις προβλέψεις αυτές ούτως ή άλλως. Αν συνέβαινε αυτό, οι μετοχές θα διαπραγματεύονταν σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι τώρα. 

Εάν οι προβλέψεις των αναλυτών είναι σωστές, οι παγκόσμιες μετοχές θα διαπραγματευόντουσαν σε τιμές που αντιστοιχούν με
πολλαπλασιαστή 11 φορές τα εταιρικά κέρδη του 2012 και ειδικά οι Ευρωπαϊκές 10 φορές τα κέρδη του 2012, πράγμα που τις καθιστά πολύ φθηνές με βάση το ιστορικό του δείκτης P/E.  

Για το λόγο αυτό δεν αναμένουμε οι αγορές να σοκαριστούν ιδιαίτερα εάν το ποσοστό των μη ικανοποιητικών ως προς τις προσδοκίες εταιρικών αποτελεσμάτων αυξηθεί αργότερα μέσα στον χρόνο. Σε αυτά τα πλαίσια, το γεγονός αυτό μπορεί καταστήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2011 πιο δύσκολο από το πρώτο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν κυκλικές μετοχές υψηλότερου κινδύνου προς όφελος αμυντικών μετοχών υψηλού μερίσματος. Αλλά δεν θα προκαλούσε μία ευρείας κλίμακας ρευστοποίηση μετοχών.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι προσδοκίες για τα επιτόκια θα αρχίσουν να γίνονται ένας πιο σημαντικός παράγοντας για την ψυχολογία των επενδυτών από ότι τα εταιρικά κέρδη Αν η οικονομική ανάκαμψη δεν διακοπεί από αρνητικές εξελίξεις, για παράδειγμα στη Νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή ή την Κίνα, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα στραφεί προς την Fed και την ΕΚΤ

Πότε θα αυξήσουν τα επιτόκια; Πότε θα αρχίσουν να μάχονται τον κίνδυνο του πληθωρισμού, αντί των κινδύνων της ύφεσης;
Προς το παρόν, εξακολουθούμε να προβλέπουμε ότι τα κέρδη θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 10% το 2011 και ότι οι αγορές θα  επιδείξουν παρόμοια απόδοση. 

Η μη επαλήθευση των προσδοκιών για τα εταιρικά κέρδη, μπορεί να προκαλέσει κάποιες απώλειες, αλλά δεν είναι πιθανό να βλάψουν σοβαρά την επενδυτική ψυχολογία. Αυξήσεις επιτοκίων στη  ύση μπορεί ενδεχομένως να εντοπιστούν μόνο στην Ευρώπη, αλλά μόνο εάν η περιφέρεια μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές. Συνολικά, και αυτό ακόμα δεν αποτελεί ένα κακό σενάριο για τις μετοχές.