Έλεγχοι για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος από τον επόπτη της Ασπίς

Εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος ή αντίστοιχο έγγραφο εφορίας ή άλλης υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών του οικονομικού έτους κατά το οποίο συνήφθη το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ζητά να προσκομίσουν έως τις 20 Φεβρουαρίου ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής κ. Γιάννης Παντελίδης οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια. 

Αυτό αναφέρεται στις επιστολές που αποστέλλονται σήμερα προς 2.000 ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια που έχουν στα χέρια τους ασφαλιστήρια συμβόλαια άνω των 30.000 ευρώ και οι οποίοι θα ελεγχθούν για την προέλευση των χρημάτων που είχαν τοποθετήσει στην εταιρεία. 

Στη σχετική επιστολή αναφέρεται επίσης ότι σε περίπτωση που από το εκκαθαριστικό σημείωμα της συγκεκριμένης περιόδου δεν προκύπτει το ποσό που πράγματι διέθεσαν για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσκομίσουν άλλα προηγούμενα έγγραφα που να δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων, είτε αυτό είναι εκκαθαριστικό σημείωμα είτε πράξη μεταβίβασης περιουσιακού στοιχείου, από το οποίο να επιβεβαιώνεται η νόμιμη απόκτηση του επενδεδυμένου κεφαλαίου. 

Ο έλεγχος πραγματοποιείται μετά από εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος και θα συμπεριλάβει σε δεύτερη φάση και όσους έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια άνω των 15.000 ευρώ που είναι και το όριο που θέτει ο νόμος περί αποφυγής χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ή εγκληματικές ενέργειες. 

Πρόκειται για το νόμο που αφορά στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τον οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ενεργοποιήσει για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες και με βάση τον οποίο οι εταιρείες υποχρεούνται να τηρούν ανάλογη διαδικασία για όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν συναφθεί από το Μάρτιο του 2008. 

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η απόφαση της ΕπΕΙΑ που εξειδικεύει το σχετικό νόμο για τον ασφαλιστικό κλάδο, όλες οι εταιρείες υποχρεούνται να τηρούν μέτρα «δέουσας επιμέλειας» για τον έλεγχο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τους. Στα μέτρα περιλαμβάνεται η υποχρεωτική τήρηση τραπεζικού λογαριασμού για ποσά άνω των 2.000 ευρώ που προορίζονται για την πληρωμή ασφαλίσματος ή του ποσού εξαγοράς, καθώς και την περιστολή της χρήσης μετρητών, όπως επίσης και επιταγών εκτός και αν αυτές είναι δίγραμμες. 

Στις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών είναι επίσης η ενδελεχής εξέταση των συναλλαγών του πελάτη, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι συναλλαγές που διενεργούνται συνάδουν με τις πληροφορίες που έχουν σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα και το προφίλ κινδύνου του πελάτη, αλλά και την προέλευση των κεφαλαίων, διατηρώντας ενημερωμένα τα σχετικά αρχεία.