Blackrock: Στα 2 τρις δολάρια τα ETF έως τις αρχές του 2012

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας Global ETF Research & Implementation Strategy της BlackRock, το ενεργητικό των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (exchange traded funds – ETFs) και, γενικότερα, των διαπραγματεύσιμων παράγωγων προϊόντων (exchange traded products – ETPs) αναμένεται να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 20 με 30 τοις εκατό για τα επόμενα τρία χρόνια, φέρνοντας τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) για το σύνολο του κλάδου ETF/ETP στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου, μέχρι τις αρχές του 2012.

Σύμφωνα με έκθεση ομάδας αναλυτών της BlackRock, αναφορικά με τη μέχρι σήμερα πορεία και τις μελλοντικές προοπτικές των ETF και ETP σε παγκόσμιο επίπεδο, και με βάση στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2010, οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 3.503 προϊόντα και 7.311 συνδυασμούς (ETF listings). Tα υπό διαχείριση κεφάλαια φτάνουν τα 1,482 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο αριθμός των διαχειριστών τους 168, και το πλήθος των χρηματιστηριακών αγορών οι οποίες έχουν εισάγει ETFs, τις 50. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2009 διαμορφώνονταν ως εξής: 2.672 προϊόντα σε 4.856 συνδυασμούς, υπό διαχείριση ενεργητικό ύψους 1,156 τρισεκατομμυρίων δολάριων, 132 διαχειριστές και 45 χρηματιστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο. 

“Το 2010 είδαμε να αναπτύσσεται ο κλάδος των ETF/ETP στο σύνολό του, και περιμένουμε ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί και το 2011,” δήλωσε η κα. Deborah Fuhr, Επικεφαλής της ομάδας ETF Research & Implementation Strategy στη BlackRock.
Τα ETFs είναι διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ανοικτού τύπου, τα οποία συνδέονται με κάποιο δείκτη. Οι επενδυτές μπορούν να τα αγοράζουν ή να τα πωλούν μέσω των χρηματιστηρίων, όπως ακριβώς κάνουν και με τις κανονικές μετοχές.  

Τα τελευταία χρόνια τα ETFs έχουν γίνει δημοφιλή και χρησιμοποιούνται ευρέως ως επενδυτικά οχήματα, καθώς διευκολύνουν τους επενδυτές στην προσπάθεια διασποράς του επενδυτικού κινδύνου των χαρτοφυλακίων τους (diversification), είτε μέσω βραχυπρόθεσμων κινήσεων τακτικής, είτε μέσω πιο μακροπρόθεσμων επιλογών στρατηγικού χαρακτήρα. 

Ο ευρύτερος κλάδος των ETPs περιλαμβάνει και άλλους τρόπους οργάνωσης και διάθεσης παραγώγων, μέσω παρακαταθηκών (trusts), εταιρικών σχημάτων (partnerships), αμοιβαίων κεφαλαίων εμπορευμάτων (commodity pools) και χρεογράφων πληρωμής (notes).

Αναφερόμενη ειδικά στα ETFs, η κα. Fuhr προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2012, το υπό διαχείριση ενεργητικό τους θα προσεγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο σύνολο των παγκόσμιων αγορών. Ειδικότερα για την αμερικανική αγορά, μέσα στο 2011 προβλέπεται να φτάσει το ένα τρισεκατομμύριο, ενώ στην Ευρώπη μέχρι το 2013 το ενεργητικό θα είναι της τάξης των 500 δισεκατομμυρίων. Αν ληφθεί  υπόψη το σύνολο των ETFs και των ETPs, το AUM στις ΗΠΑ θα πρέπει να φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2013, και στην Ευρώπη να προσεγγίσει τα 500 δισεκατομμύρια εντός του 2012. 

Σύμφωνα με την κα. Fuhr, οι λόγοι για την όλο και μεγαλύτερη χρήση του συγκεκριμένου επενδυτικού οχήματος, έχουν σχέση με το ότι τα ETFs καλύπτουν πλέον μια μεγάλη ποικιλία τίτλων, δεικτών, εμπορευμάτων και ομολόγων, αλλά και με το ότι γίνεται καλύτερη προώθηση τους από την πλευρά των online brokers, υπάρχει μεγαλύτερη εμπλοκή των παραδοσιακών διαχειριστών αμοιβαίων, και τέλος, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των χρηματιστηρίων που σχεδιάζουν να εισάγουν τη διαπραγμάτευση νέων ETF. 

Παράλληλα, αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο των αγορών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και σε πολλές από τις αναδυόμενες αγορές, επιτρέπουν πλέον στα αμοιβαία κεφάλαια να τοποθετούν σε ETFs ένα μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους.
 “Η ζήτηση για τα ETFs σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς τόσο οι θεσμικοί, όσο και οι μεμονωμένοι επενδυτές ανακαλύπτουν τα μοναδικά τους πλεονεκτήματα, όπως η ευελιξία, η διαφάνεια, και το σημαντικά χαμηλότερο κόστος,” ανέφερε η κα. Fuhr  “Η διάθεση επενδυτικών προϊόντων που είναι ευέλικτα, ρευστοποιούνται εύκολα, βοηθούν στη διασπορά του επενδυτικού κινδύνου και δεν κοστίζουν πολύ, δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να υλοποιήσουν μια σειρά από ολοκληρωμένες στρατηγικές επιλογές και φαίνεται να χτυπά μια ευαίσθητη χορδή τους, τόσο σε περιόδους έντονα ανοδικής κίνησης των αγορών, όσο και σε περιόδους ταχύτατης πτώσης.”

Οι εισροές κεφαλαίων στα ETFs κατά τη διάρκεια του 2010 δείχνει ότι αρχίζουν πλέον να αποτελούν ισχυρή ένδειξη, όσον αφορά τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος των επενδυτών από μια κατηγορία επενδύσεων σε κάποια άλλη.  “Στη διάρκεια του 2010, παρατηρήθηκαν μεγάλες εισροές σε ETFs τα οποία παρακολουθούσαν την πορεία συγκεκριμένων μετοχών σε αναπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές,” δήλωσε η κα. Fuhr. 

“Παράλληλα, οι καθαρές εισροές στα ETFs/ETPs που συνδέονταν με εμπορεύματα ή ομόλογα ήταν μικρότερες σε σύγκριση με το 2009, γεγονός που αποτυπώνει την αλλαγή των επενδυτών όσον αφορά τον επενδυτικό κίνδυνο που ήταν έτοιμοι να δεχτούν.”