Διημερίδα Οδικής Ασφάλειας από το Ινστιτούτο Μεταφορών και τον Fersi

Την τελευταία δεκαετία, η Οδική Ασφάλεια ήταν στην κορυφή της ατζέντας σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΕ. Διατυπώθηκαν πολιτικές και εφαρμόστηκαν μέτρα σε όλα τα επίπεδα ενώ συνεχίστηκε με ιδιαίτερη ένταση η ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητα στα θέματα αυτά ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου του 2001 για την Ευρωπαϊκή πολιτική Μεταφορών.  

Παρόλο που κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που μόλις πέρασε, τα τροχαία ατυχήματα στις Ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειωθεί αισθητά (αν και δυστυχώς όχι τόσο στην Ελλάδα), ο στόχος να μειωθούν τα θανατηφόρα ατυχήματα στο μισό σε σχέση με το 2000 ή ακόμη και να εξαλειφθούν (όραμα για μηδενικό αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων – «zero vision») παραμένει ανεκπλήρωτος. Υπάρχει όμως σήμερα μια πλειάδα δυνατών ενεργειών και δράσεων σε θέματα διαμόρφωσης πολιτικής, ευαισθητοποίησης του κοινού, και άλλων σχετικών ενεργειών  ώστε στην ερχόμενη δεκαετία να μειωθούν τα θανατηφόρα, τουλάχιστον, ατυχήματα και να φτάσουν κοντά στο μηδέν.

Το Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ινστιτούτων Οδικής Ασφάλειας FERSI διοργανώνουν, και σας προσκαλούν, διήμερο Συνέδριο – εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια, που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο στις 21 και 22 Φεβρουαρίου 2011. Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση και συζήτηση «Βέλτιστων Πρακτικών» και επιστημονικών ερευνών πάνω στην Οδική Ασφάλεια από τις κυριότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερος στόχος είναι η διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των πρακτικών αυτών στη χώρα μας και υποβοήθηση του αρμόδιου Υπουργείου και του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ) στη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων για μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων στη χώρα μας.
 
Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Ελληνικού υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του οποίου είναι γνωστές οι πρόσφατες πρωτοβουλίες στα θέματα αυτά (Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, νέα Γενική Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας, αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια, κλπ). 

Το διήμερο θα περιλαμβάνει το Συνέδριο, με προσκεκλημένους ομιλητές από κύριους Ευρωπαϊκούς φορείς και Ινστιτούτα Οδικής Ασφάλειας, καθώς και Έκθεση από επιτυχημένες εκστρατείες οδικής ασφάλειας που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη.