Ανατροπές στην τιμολόγηση των προγραμμάτων Υγείας

Σαφές μήνυμα προς την ασφαλιστική αγορά ότι οι αυξήσεις στα προγράμματα Υγείας θα πρέπει αποφασίζονται βάσει κριτηρίων που να είναι εύλογα για τον καταναλωτή, πέρασε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με απόφαση την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός, Βασίλης Κεγκέρογλου, αρμόδιος για θέματα προστασίας καταναλωτή.
 
Πρόκειται για απόφαση η οποία βασίσθηκε σε αμετάκλητη δικαστική απόφαση και στην οποία, σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες εβδομάδες θα βασίσει την επιχειρηματολογία του ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Σπυράκος, προκειμένου, στο πλαίσιο κατάρτισης του νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στην ασφαλιστική αγορά, να θεσμοθετήσει συγκεκριμένα κριτήρια για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα του κλάδου Υγείας.
 
Μάλιστα, η εν λόγω απόφαση έρχεται ως συνέχεια μιας ακόμη δικαστικής απόφασης την οποία εξέδωσε πρόσφατα το Πρωτοδικείο της Αθήνας σε βάρος μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας, δικαιώνοντας δύο ασφαλισμένους της, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση υπέρογκων αυξήσεων τις οποίες αποφάσισε μονομερώς η ασφαλιστική για προγράμματα υγείας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το δικαστήριο επέβαλε στην ασφαλιστική να επιστρέψει τα ασφάλιστρα που αντιστοιχούσαν στις αυξήσεις, αλλά και να καταβάλλει χρηματική ικανοποίηση και στους δύο ασφαλισμένους.
 
Με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, απαγορεύεται εφεξής στις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξάνουν ή να αναπροσαρμόζουν δίχως προειδοποίηση το ύψος των ασφαλίστρων σε συμβάσεις ασφάλισης νοσοκομειακής κάλυψης.
 
«Η πρακτική της απροειδοποίητης αύξησης των ασφαλίστρων αποτελούσε πρακτική στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά από σημαντικό αριθμό Ασφαλιστικών Εταιρειών» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι «με την πρακτική αυτή οι ασφαλισμένοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με αυξήσεις ασφαλίστρων για τις οποίες δεν είχαν ενημερωθεί και προκειμένου να συνεχίσουν το πρόγραμμα της ασφάλισής τους έπρεπε να πληρώσουν τα επιπλέον χρήματα».
 
Πιο συγκεκριμένα, στην Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η «απαγόρευση διατύπωσης και χρήσης των Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί ως καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις επί συλλογικών αγωγών ενώσεων καταναλωτών, σε συμβάσεις που συνάπτουν Ασφαλιστικές Εταιρίες με τους καταναλωτές». Ειδικότερα γίνεται αναφορά στον όρο των συμβάσεων ασφάλισης νοσοκομειακής κάλυψης που επιτρέπει στην ασφαλιστική εταιρεία να προβαίνει, κατά τη διάρκεια της σύμβασης ασφαλίσεως ή σε οποιαδήποτε ημερομηνία ανανέωσης αυτής, σε μονομερή αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων, χωρίς να καθορίζονται κριτήρια ειδικά εκ των προτέρων, ορισμένα και εύλογα για τον καταναλωτή.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση του υπουργείου βασίσθηκε στην υπ΄ αριθμ. 1030/2001 αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία δικαιώθηκε ομάδα ασφαλισμένων που προσέφυγαν συλλογικά κατά της Εθνικής Ασφαλιστικής για αυξήσεις τις οποίες αποφάσιζε μονομερώς σε νοσοκομειακά προγράμματα.
 
Όπως σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του «με την έκδοση της απόφασης, όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που διατηρούν τέτοιο όρο στις συμβάσεις τους με τους καταναλωτές οφείλουν να τον απαλείψουν και να παύσουν να κάνουν χρήση αυτού» και προσθέτει ότι «με την απόφαση αυτή τίθεται πλέον φραγμός στην αδιαφάνεια και στον αιφνιδιασμό των καταναλωτών από υπέρογκες και ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ασφαλίσεων νοσοκομειακής κάλυψης».