Στην τελική ευθεία για Ασπίς και Commercial

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value με την υποβολή από τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής του Προσωρινού Χαρτοφυλακίου των δύο εταιρειών στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Ο κατάλογος που αναμένεται να υποβληθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα περιλαμβάνει τα ονόματα και τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων όπως αυτά επιβεβαιώθηκαν από τη διαδικασία επαλήθευσης που έληξε στο τέλος του 2010, αλλά και όλα τα συμβόλαια που σύμφωνα με τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου αποτελούν «γκρίζα ζώνη» στη διαδικασία αναγνώρισης των αποζημιώσεων. 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα συμβόλαια που χαρακτηρίζονται από διαφορές στην καταβολή του ασφαλίσματος σε σχέση με τα ποσά βάσει των οποίων εκδόθηκαν τα συγκεκριμένα συμβόλαια, το ύψος των οποίων υπολογίζονται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό των συμβολαίων που έχουν εκδοθεί για λογαριασμό νομικών προσώπων και τα οποία αμφισβητούνται ως προς την νομιμότητά τους από τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου. Στα 10 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία των συμβολαίων που φέρονται να είναι αποτέλεσμα επιταγών που εκδόθηκαν για λογαριασμό του μετόχου της Ασπίς Πρόνοια, Παύλου Ψωμιάδη, και τα οποία ουδέποτε κατέληξαν στα ταμεία της Ασπίς Πρόνοια, ενώ το σύνολο των συμβολαίων των δύο εταιρειών θα ελεγχθεί ως προς την νομιμότητα προέλευσης των χρημάτων με βάσει το νόμο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Στο πλαίσιο των σαφών εντολών που έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος , η διαδικασία ξεκινά και επισήμως από σήμερα με την ταχυδρόμηση από τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου επιστολών μέσω των οποίων τους καλεί τους ασφαλισμένους να αποδείξουν την προέλευση των χρημάτων που επενδύθηκαν στα συμβόλαια των δύο εταιρειών. Το πρώτο κύμα επιστολών αφορά όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια άνω των 30.000 ευρώ, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει αντίστοιχη διαδικασία και για τα συμβόλαια άνω των 15.000 ευρώ. 

Πρόκειται για το όριο που προβλέπει ο νόμος περί «πρόληψης της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες», βάσει του οποίου ο κ. Γιάννης Παντελίδης θα καλεί τους ασφαλισμένους να τεκμηριώσουν κατά πόσο τα χρήματα που επενδύθηκαν στοιχειοθετούνται από τα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης ή την προσφορά περιουσιακών στοιχείων, όπως η πώληση ενός ακινήτου, η κληρονομιά κοκ. 

Ο νόμος για το ξέπλυμα ισχύει από το 2005 και ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά με απόφαση της ΕπΕΙΑ το Μάρτιο του 2008, χωρίς ωστόσο ποτέ να εφαρμοστεί στην πράξη. 

Η περίπτωση των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια, αποτελεί την πρώτη ουσιαστικά επίσημη εφαρμογή του νόμου και αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, που δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων προέρχεται από αξιώσεις που προκύπτουν από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια εφάπαξ καταβολής. 

Το χαρτοφυλάκιο της Ασπίς Πρόνοια περιλαμβάνει 27.560 συμβόλαια εφάπαξ καταβολής, στο σύνολο των 195.711 συμβολαίων, οι απαιτήσεις των οποίων ανέρχονται στα 420 εκατ. ευρώ στο σύνολο των 456,5 εκατ. ευρώ που είναι οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων της.