back to top
26.4 C
Athens
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026

Αρχίζουν οι δηλώσεις για τις αναστολές Δεκεμβρίου

Αρχίζουν από σήμερα Τρίτη 8 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις αναστολών Δεκεμβρίου στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Όλες οι επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες για τον Δεκέμβριο, με βάση την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ πληττόμενων Νοεμβρίου, μπορούν να θέσουν σε αναστολή μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές του Δεκεμβρίου επιστρέφει στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το lockdown, ενώ αν επαναλειτουργήσουν εντός Δεκεμβρίου θα θεωρούνται πληττόμενες έως 31/12

- Advertisement -

Στόχος είναι η ειδική αποζημίωση Δεκεμβρίου για τους εργαζόμενους σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις να πληρωθεί – όπως συνέβη και τον Νοέμβριο – στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που θέτουν το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή, δηλαδή πρακτικά παραμένουν με δική τους βούληση κλειστές, μπορούν να θέτουν σε αναστολή και τις συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας».

- Advertisement -

Σε αναστολή μπορούν να τεθούν και οι συμβάσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει Αίτηση Α΄ φάσης για τον μηχανισμό «Συν-Εργασία» για τον Δεκέμβριο, αρκεί οι εργοδότες προηγουμένως να προβούν σε τροποποίηση/ορθή επανάληψη της αίτησης.

Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις απαγορεύεται να απολύσουν, ενώ μετά το πέρας της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης, για χρονικό διάστημα ίσο με την αναστολή.

Η υποχρέωση δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας (π.χ. εποχικές).

Εξαιρούνται οι αποχωρούντες οικειοθελώς, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβασή τους λήγει.

Οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής και για τις εξαιρέσιμες δραστηριότητες μπορούν να θέτουν εργαζόμενους σε τηλεργασία ή να προσλαμβάνουν κάνοντας χρήση του «Ανοικτού Προγράμματος 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας». Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων δεν μπορούν να  τεθούν σε αναστολή. Επίσης, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβούν σε απολύσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αυξημένες κατά 80% οι καταγεγραμμένες υπερωρίες το 7μηνο

Περισσότερες από 3,5 εκατ. υπερωρίες έχουν καταγραφεί εντός του 2025 - Ποιοι κλάδοι ένταξης της ΨΚΕ πρωτοστατούν

Έως 120 δόσεις για «κόκκινα» χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Υπουργικό σχέδιο περισσότερων δόσεων για οφειλέτες του ΕΦΚΑ, με προκήρυξη διαγωνισμού για ιδιωτικές εταιρείες που θα συμβάλουν στην αποπληρωμή

Ανασχηματισμός: Νέα υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας

Στις 11.00 το πρωί ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ambassadeur: Νέο διαγωνισμό με μικρότερες απαιτήσεις διοργανώνει ο e-ΕΦΚΑ

Στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι να λειτουργήσει το ακίνητο ως ξενοδοχείο τουλάχιστον 4 αστέρων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κ. Κουτσόπουλος: Καταπολέμηση απάτης και εξοικονόμηση πόρων με την πλατφόρμα CoReact

Μια ΑΙ λύση σχεδιασμένη με γνώμονα τις ανάγκες των ασφαλιστικών εταιρειών παρουσίασε ο CPO της Covariance στο #inco26

Ξεπέρασε το 8% η αύξηση ασφαλίστρων υγείας για πάνω από τους μισούς ασφαλισμένους το 2026

Η ανάλυση της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής αναδεικνύει ζητήματα κατανομής των αυξήσεων, επαρκούς τεκμηρίωσης και ενημέρωσης των ασφαλισμένων

Στις 26/6 ο ΕΔΑ μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Θάνος Κουλουτμπάνης, ο ωφελημένος από το deal της εισηγμένης Dotsoft

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον και στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, όπου η Infotrust έχει δώσει δείγματα ενεργητικής στρατηγικής ανάπτυξης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Π. Λελεδάκης: «AI Revolution & Insurance Market – Season 2»

Exclusive Closing Keynote από τον Founder & CEO του IFAAcademy στο 19th Insurance Conference – #inco26

Live Vidcast με τον Αντ. Τσακνάκη: «Αν ήξερες πώς μια ελληνική ασφαλιστική ιδέα ταξιδεύει από χώρα σε χώρα»

Συζήτηση του Country Lead, Anytime by Interamerican Romania, με τον Διευθυντή Σύνταξης του «IW» Λ. Ρόδη, στο πλαίσιο του 19th Insurance Conference – #inco26

Διάκριση για τη Mega Brokers από την Apeiron Insurance Project

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Αντανακλά τη δουλειά, τη συνέπεια και την αφοσίωση του δικτύου συνεργατών και των ανθρώπων μας»

Technology, Automation & the New Insurance Ecosystem

Όσα συζητήθηκαν στο Panel IV του 19th Insurance Conference – #inco26

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)