Σενάρια για την αποτίμηση ομολόγων

Στην αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ασφαλιστικές εταιρείες στα επίπεδα προ κρίσης προσανατολίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, εφαρμόζοντας ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων για όλο το χρηματοοικονομικό κλάδο. Έτος αναφοράς θα αποτελέσει το 2009, πριν δηλαδή κορυφωθεί η δημοσιονομική κρίση που οδήγησε στην εκτίναξη των spreads των ελληνικών ομολόγων. 

Η σχετική ρύθμιση ισχύει ήδη για τις τράπεζες σε ότι αφορά τον υπολογισμό των εποπτικών τους κεφαλαίων και όπως άφησε να εννοηθεί ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Γ. Παπαδάκης, κατά τη συνάντηση της Δευτέρας με τις διοικήσεις των εταιρειών, θα υιοθετηθεί και για τις ασφαλιστικές εταιρείες. 

Η αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του 2009, οδηγεί σε υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις σε σχέση με την αποτίμηση που απολάμβανε ο ασφαλιστικός κλάδος με βάση την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, που όριζε ως τιμή αποτίμησης την τιμή κτήσης μείον την αποσβεσθείσα αξία. 

Η ρύθμιση εφαρμόστηκε για τον υπολογισμό των αποθεμάτων του κλάδου το 2010, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η νέα εποπτική αρχή προσανατολίζεται να μην την υιοθετήσει για τη χρήση του 2011, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών που ζητούσε επέκταση του σχετικού μέτρου για μια ακόμη χρονιά.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων αποτελεί τη μεγαλύτερη επενδυτική επιλογή του ασφαλιστικού κλάδου, ειδικά για τις εταιρείες με δραστηριότητα στον κλάδο ζωής, οι υποχρεώσεις των οποίων έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2010, η αξία του ήταν άνω των 5 δισ. ευρώ στο σύνολο των 8,5 δισ. ευρώ που ήταν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ασφαλιστικού κλάδου. 

Σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις για ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται άλλωστε να οδηγήσει και η εκπνοή της ρύθμισης που επέτρεπε στις εταιρείες να εκτιμούν την αξία των ακινήτων τους για τον υπολογισμό των αποθεμάτων, σε ποσοστό 50% πάνω από την αντικειμενική. Συνεκτιμώντας την πτώση των εμπορικών αξιών, η ΤτΕ φέρεται να μην προκρίνει την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης του άρθρου 6 και την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος που ορίζει την αποτίμηση των ακινήτων στην αντικειμενική τους τιμή προσαυξημένη κατά 30%. 

Η δυνατότητα αυτή θα επανεξεταστεί σε συνδυασμό με την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των τιμών από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, προοπτική που θα ισοδυναμούσε με προσέγγιση των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές αξίες. Οι επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2010 στα 701 εκατ. ευρώ και αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική κατηγορία μετά τα κρατικά ομόλογα, τα εταιρικά ομόλογα και τις προθεσμιακές καταθέσεις.