Άρχισαν «συζητήσεις» για εξαγορές εταιρειών

Κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων που θα οδηγήσουν σε ισχυρότερα σχήματα προέβλεψε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Γ. Κώτσαλος, μιλώντας χθες στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Million Dollar Round Table.
 
Όπως εκτίμησε ο κ. Κώτσαλος, οι αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες που επιβάλλονται από την εφαρμογή της Solvency II θα υποχρεώσουν πολλές εταιρείες, κυρίως τις μικρότερες, να συγκεντρωθούν σε μεγαλύτερες μονάδες. «Ο κλάδος μας σύντομα θα έχει μια «ταχύτητα»» τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι στην ασφαλιστική αγορά θα παραμείνουν μόνο εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς.
 
Κατά τον ίδιο, δεν είναι λίγες οι ασφαλιστικές που θα χρειασθούν κεφαλαιακή ενίσχυση έως την 31η Οκτωβρίου 2012 – οπότε θα ισχύσει η εφαρμογή της Solvency II. Πρόκειται για διάστημα το οποίο δεν είναι πλέον μεγάλο, πρόσθεσε.
 
Όλοι μας οφείλουμε να εντείνουμε τους ρυθμούς προσαρμογής μας στο νέο καθεστώς, οφείλουμε να αλλάξουμε τις στρατηγικές μας, αλλά και την εταιρική μας κουλτούρα, να αξιολογήσουμε ορθολογικότερα τους κινδύνους, να εφαρμόσουμε τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης, αλλά και να τηρήσουμε αποτελεσματικές διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, επεσήμανε με έμφαση ο κ. Γ. Κώτσαλος.
 
Γεγονός είναι ότι ο κλοιός γύρω από τις ασφαλιστικές εταιρείες πλέον στενεύει, και ότι η νέα εποπτική αρχή οργανώνεται για εκκαθαρίσεις με τις οποίες θα αλλάξει ριζικά ο χάρτης της ασφαλιστικής βιομηχανίας, όπως εξάλλου και ο ρόλος της στην οικονομία και την κοινωνία.
 
Το τι ακριβώς θα συμβεί τους επόμενους μήνες στον κλάδο προδιέγραψε με το δεικτικό του σχόλιο στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος, στο πλαίσιο της συνάντησης της περασμένης Δευτέρας με τους ασφαλιστές. «Μάλλον κάποια από τα στελέχη της αγοράς θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται ότι ήλθε η ώρα να αλλάξουν επάγγελμα» ανέφερε και το ακροατήριο «πάγωσε».