Γιώργος Καραβίας: Ο θιασώτης της ασφαλιστικής πρόκλησης

Μια ζωή μέσα στις ασφάλειες, ο Γιώργος Καραβίας κατόρθωσε όχι μόνο να ανέβει επαγγελματικά αλλά και να κερδίσει την αναγνώριση των στελεχών της αγοράς, τόσο από την ευγενή του παρουσία, όσο και την επαγγελματική του φλόγα. Απόγονος του Ευγένιου Καραβία, Επισκόπου Αγχιάλου, ο οποίος στις 10 Απριλίου του 1821 απαγχονίστηκε με το Γρηγόριο τον Πέμπτο στο Φανάρι, έχει βαθιά μέσα του ριζωμένα αξίες, ιδέες, αρχές, αποδιώχνοντας την υιοθέτηση στοιχείων υλισμού.

Αφοσιωμένος περισσότερο από τρεις δεκαετίες στη δουλειά του μπορεί να περηφανεύεται για την τεχνογνωσία του, καθώς δηλώνει έτοιμος να δώσει απάντηση σε κάθε ασφαλιστική απαίτηση και να δημιουργήσει προϊόντα στα μέτρα του πελάτη.
Δεν αρνήθηκε ποτέ μια «δύσκολη αποστολή» και αντίθετα μάλιστα επιδιώκει να ασχολείται με τις προκλήσεις αυτές που οδηγούν την δουλειά του ένα βήμα παραπέρα. Συχνά αναφέρει ότι στόχος της πορείας του δεν ήταν ποτέ η ποσοτική ανάπτυξη των εργασιών, καθώς δεν μπορεί να κάνει αυτοσκοπό του το χρήμα. Αντίθετα η «εμμονή» του είναι η ποιοτική εξέλιξη των εργασιών, καθώς αυτή του δίνει την δύναμη να προχωρήσει. 

Γεννήθηκε στην Ιθάκη, σε ένα περιβάλλον φυσικό με άλλες παραστάσεις και ήχους, άλλους ανθρώπους και δομές, στοιχεία, τα οποία διατηρεί ανεξίτηλα μέσα του. Από παιδί, λάτρης του κάλλους και της αρμονίας παραμένει ευαίσθητος απέναντι στην «αισθητική» και ίσως σε αυτό αποδίδεται και η προσήλωσή του στις ασφαλίσεις έργων τέχνης, οι οποίες, λόγω αντικειμένου, ξεπερνούν τα όρια του τεχνοκρατισμού.  Ωστόσο, στην καθημερινότητα μέσα από την εταιρεία του «Καραβίας και Συνεργάτες» ικανοποιεί κάθε αίτημα, κάθε ανάγκη και δίνει λύσεις, προσφέροντας ένα συμβόλαιο το οποίο φέρει το βαρύ όνομα των Lloyds, τους οποίους και εκπροσωπεί στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. 

Η δραστηριότητά του πολυσχιδής. Από τη μία η καθημερινότητα με τα προβλήματά της και από την άλλη το συλλογικό καλό και η προσφορά ισορροπούν στην ψυχοσύνθεση του κ. Καραβία, καθώς παράλληλα με την εταιρεία του δίνει μεγάλο βάρος  και στην εκπροσώπηση του κλάδου των μεσιτών στον οποίο ανήκει.

Ο Γιώργος ξεκίνησε να εργάζεται ως ασφαλιστής στους Lloyds στο Λονδίνο το 1975 και, όπως λέει και ο λαός, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Τότε είχαν αρχίσει να δημιουργούνται τα πρώτα ειδικά ασφαλιστικά προϊόντα που παρείχαν κάλυψη μελών σώματος σε ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές ηθοποιούς. Στο πλαίσιο αυτό και μέσα από συλλογική δουλειά που γινόταν στην εταιρεία, ήλθε σε επαφή με τις ξεχωριστές ασφαλίσεις, καθώς ήταν στους συντελεστές του συμβολαίου που ασφάλισε τα μάτια της Ελίζαμπεθ  Τέιλορ. Αργότερα έκανε και άλλα πρωτοποριακά συμβόλαια που σαφώς αποτέλεσαν την «μαγιά» για να συνδεθεί ο κ. Καραβίας με τις ειδικές ασφαλίσεις, τις οποίες και συνεχίζει.  Το 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανοίγει την δική του μεσιτική εταιρεία την Καραβίας & Συνεργάτες, εκπροσωπώντας τους Lloyds στην ελληνική αγορά.

Πέρασαν χρόνια που δραστηριοποιήθηκε στα «ειδικά προϊόντα» και με έμφαση στα έργα τέχνης. Αυτά παρέμειναν στην ναυαρχίδα της εταιρείας του και τα προμηθεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες της αγοράς. Βέβαια, η εξέλιξη, η ανάπτυξη των ασφαλιστικών συμβολαίων δε θα μπορούσε να κρατήσει την εταιρεία εκτός άλλων τομέων. Η Καραβίας & Συνεργάτες σήμερα μπορεί να καυχιέται ότι αναλαμβάνει ως εταιρεία να ασφαλίζει κατά 100% την επαγγελματική ανικανότητα, αλλά και άλλους επαγγελματικούς κινδύνους, σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, κοσμηματοπωλεία, ακύρωση εκδηλώσεων, άλογα ιππικών ομίλων, ιδιωτικά αεροσκάφη, αθλητές και χορηγούς τους. Επίσης, στις «καινοτομίες» της εταιρείας συγκαταλέγεται και η ασφάλιση «σπόρων καλλιεργειών». Δηλαδή, ασφαλίζει την περίπτωση που αυτοί δεν αποδώσουν γεωργικά προϊόντα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους. Ακόμα, δημιουργεί εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα που αφορούν στη ρύπανση του περιβάλλοντος, επέκταση εγγύηση προϊόντων όσα έτη θέλει ο πελάτης και πολλά άλλα.

Ωστόσο, οι στόχοι της εταιρείας, και το βλέμμα του Γιώργου Καραβία είναι στραμμένα στο μέλλον. Η ανήσυχη ιδιοσυγκρασία του, η επιθυμία να κρατά ζωντανή την σχέση του με τους πελάτες που επιδιώκει να είναι ικανοποιημένοι, η ορμέφυτη διάθεση να προχωρεί προς το «άγνωστο» και να αναλαμβάνει να το ασφαλίζει είναι μερικές από τις αιτιολογίες που μπορεί να επικαλεστεί κάποιος για να ερμηνεύσει την «αέναη» κίνηση του κ. Καραβία. Όπως και έχει, το αποτέλεσμα είναι ότι ο Γιώργος αναμένει πάντα το απροσδόκητο αίτημα μιας νέας ασφάλισης…