Οι αδικαιολόγητες τακτικές…

Η κρίση στην οικονομία της χώρας έχει προκαλέσει αρρυθμίες στις δομές της οικονομίας και των κλάδων που την απαρτίζουν. Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί αιτία κωλύματος της προόδου. Ούτε άλλοθι για την αδράνεια που επιδεικνύεται, η οποία στο μέλλον μπορεί να ερμηνευθεί ως άρνηση της πολιτείας να υιοθετήσει τις διεθνείς τάσεις…

Οι επιχειρήσεις καλούνται να προχωρήσουν με όλες τους δυνάμεις και να ξεφύγουν από το κλίμα απαισιοδοξίας, που αναμφισβήτητα κυριαρχεί.

Ειδικά για την ασφαλιστική αγορά, που είναι κλάδος αιχμής και σε δύσκολες περιόδους μπορεί να κερδίσει ανάπτυξη, η περίοδος αυτή αποτελεί σημαντική ευκαιρία.

Συνεπώς δε συγχωρούνται καθυστερήσεις.  Και όμως εντοπίζονται. Για παράδειγμα, είναι ολέθριο λάθος να μην υπάρχει εξέλιξη στο θέμα της συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης στην πολυπαθούσα κοινωνική και στον τομέα της υγείας που, επίσης, αποτελεί μελανό σημείο του κρατικού συστήματος.

Χρόνια τώρα η αγορά περιμένει αυτή την ευκαιρία. Και χρόνια τώρα δεν πέτυχε ποτέ. Και καλά ότι έγινε-έγινε, αλλά τώρα τα δεδομένα άλλαξαν. Η πολιτεία είναι πιο ανοικτή στις προτάσεις και πιο δεκτική από το παρελθόν σε θέματα που θα εκσυγχρονίσουν τις σκουριασμένες δομές της χώρας.

Ωστόσο, αντί οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών να έχουν επιδιώξει συναντήσεις με τους αρμοδίους της πολιτείας, αντί να έχουν καταθέσει όχι ένα αλλά πολλά εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης των εταιρειών στους τομείς της σύνταξης και της υγείας, ασχολούνται με άλλα θέματα. 

Εξαντλούνται, γύρω από μικρά και ασήμαντα ζητήματα, όπως το νομοσχέδιο για την διαφάνεια στην αγορά, αφήνοντας τα μεγάλα και σημαντικά θέματα απλησίαστα.

Εξαντλούνται στην υπεράσπιση πρακτικών και κεκτημένων –που αμφισβητούνται νομικά- αφήνοντας τις ευκαιρίες να περνούν απαρατήρητες.

Αναλώνονται σε εκδηλώσεις και προβολές των όσων αποτελούν σημαντικά θέματα για τις εταιρείες και τάσεις της αγοράς, αλλά δεν προχωρούν στο παρασύνθημα.

Μέχρι στιγμής «χτυπούν» πόρτες για να διαμαρτυρηθούν και να αμυνθούν σε «εχθρούς» και «παραπληροφόρηση».
Επιβάλλεται να ανοίξουν και καμιά πόρτα για να προχωρήσουν…