Σκληρή δοκιμασία για τέσσερις ομίλους

Σε stress test θα υποβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας στο πλαίσιο της αντίστοιχης άσκησης που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους ευρωπαϊκούς ασφαλιστικούς ομίλους. Το stress test θα πραγματοποιηθεί έως το Μάιο και ανακοινώθηκε χθες από τον υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Παπαδάκη κατά τη διάρκεια της  προγραμματισμένης συνάντησης που είχε με τις διοικήσεις των 60 ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. 

Η συνάντηση διήρκησε για πάνω από τρεις ώρες κατά τις οποίες τόσο ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Παπαδάκης όσο και ο διευθυντής στο τμήμα Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, κ. Ι. Γούσιος, και τα στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης, ανέλυσαν ενώπιον των 100 και πλέον στελεχών που συμμετείχαν στη συνάντηση, την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας στα θέματα του στα θέματα της εποπτείας.  Η πολιτική αυτή συνοψίζεται στην αυστηρή προσαρμογή στις απαιτήσεις της Solvency II, η οποία θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και εκπτώσεις, αλλά και με διάθεση συνεργασίας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις εταιρείες να υιοθετήσουν τις αναγκαίες αλλαγές.

Ο υποδιοικητής της Τ.τ.Ε., κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογράμμισε ότι, στόχος της εποπτικής αρχής είναι να δρομολογήσει μια σειρά από παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν πλήρως την οργάνωση των ασφαλιστικών εταιρειών και θα βασίσουν τη λειτουργία τους στο τρίπτυχο «Σαφήνεια» – «Διαφάνεια» – «Αποτελεσματικότητα».

Όπως έκανε σαφές η διοίκηση της ΤτΕ, το νέο αυστηρό ελεγκτικό πλαίσιο που θα εφαρμόσει η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν θα επιτρέπει διοικητικές παρεμβάσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επέκταση των ευνοϊκών διατάξεων του άρθρου 6 και για το 2011. Η νέα εποπτική αρχή ξεκαθάρισε ότι η αποτίμηση των ομολόγων θα είναι αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για τις τράπεζες. Σε ότι αφορά τα ακίνητα συνέδεσε το θέμα με την προοπτική αύξησης των αντικειμενικών αξιών, που θα φέρει πιο κοντά τις τιμές των ακινήτων με τις εμπορικές αξίες, καθιστώντας τη ρύθμιση του άρθρου 6 που προβλέπει την αποτίμηση των ακινήτων κατά 50% πάνω της αντικειμενικής τους αξίας, υπό αίρεση.

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ διαβεβαίωσε ότι η νέα εποπτική αρχή θα ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη της «την αρχή της αναλογικότητας» και τη δυνατότητα κάθε εταιρείας να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της Solvency II ανάλογα με το μέγεθός της. Έκανε ωστόσο σαφές ότι το μικρό μέγεθος δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τη μη προσαρμογή στο νέο κανονιστικό πλαίσιο, που απαιτεί εκτός από αυξημένα κεφάλαια, αυστηρούς κανόνες ανάληψης κινδύνων και εταιρικής διακυβέρνησης, με διακριτά επίπεδα διοίκησης και λειτουργίας.

Πέρα από την υποχρέωση των πολυεθνικών να συμμετάσχουν στα τεστ αντοχής, οι κ.κ. Ι. Γούσιος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος και Χ. Βογιατζής, αναπληρωτής διευθυντής ανέλυσαν μια σειρά από άλλες παραμέτρους στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς, ώστε έως το τέλος του 2012 να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για το Solvency II.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να βασίσουν τη λειτουργία τους στην Εταιρική Διακυβέρνηση και να διαθέτουν:
 
-         Ομάδα διαχείρισης κινδύνων
-         Ομάδα κανονιστικής συμμόρφωσης
-         Επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού
-         Ομάδα διασφάλισης εσωτερικού ελέγχου
-         Management Information System
-         Υπηρεσία διαχείρισης παραπόνων
-         Αναβαθμισμένα μηχανογραφικά συστήματα
-         Υποδομές για την κατάρτιση οικονομικών καταστάσεων ανά τρίμηνο
 
Στελέχη της αγοράς επεσήμαναν προς τους εκπροσώπους της Τραπέζης της Ελλάδος τον προβληματισμό τους για το αυξημένο κόστος λειτουργίας που συνεπάγεται για τις μικρές κυρίως εταιρείες η εφαρμογή όλων των ανωτέρω και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην κερδοφορία τους.

Στην προγραμματισμένη χθεσινή συνάντηση με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, έδωσαν το παρόν οι διοικήσεις όλων των ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας. Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Γιώργος Κώτσαλος, επικέντρωσε τους προβληματισμούς της ασφαλιστικής αγοράς στα θέματα των εγγυητικών μηχανισμών, δηλαδή του Επικουρικού Κεφαλαίου και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής και τα προβλήματα χρηματοδότησης που εμφανίζουν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργεί η πολιτική εξυγίανσης του κλάδου. 

Οι εκπρόσωποι του κλάδου εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό τους για τις διοικητικές παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας στα θέματα του καθορισμού των τιμολογίων ειδικά στον κλάδο υγείας.