Θα κερδίσει το στοίχημα το X.A;

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής καταγράφει την μεγαλύτερη άνοδο, από τις αρχές του 2011, σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Καταγράφει κέρδη 12,54%, ακολουθούμενο από το χρηματιστήριο της Λευκωσίας (+11,9%), του Μιλάνου (+10,5%) και της Μαδρίτης (+9,11%), με τα δύο τελευταία να παίζουν και αυτά το «παιχνίδι» της προεξόφλησης.

Σχεδόν τα πάντα θα εξαρτηθούν, σύμφωνα με τους αναλυτές,  από το εάν η λύση που κυοφορείται υλοποιηθεί και δεν αποκλείεται μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις να υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα. 

Η Σύνοδος Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, την ερχόμενη Παρασκευή, όπως προεξοφλεί η αγορά θα φέρει πιο κοντά τις εξελίξεις που αφορούν την διαχείριση του ελληνικού χρέους. Αν όμως «στραβώσουν» τα πράγματα, τότε οι short θα έχουν και πάλι το… πάνω χέρι.

Η σύνοδος του Eurogroup στις 17 Ιανουαρίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σημαντικής ενίσχυσης του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παρά το γεγονός ότι οριστικές αποφάσεις δεν πάρθηκαν αλλά μετατέθηκαν πιθανότατα για τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου, ή στις αρχές Μαρτίου σε έκτακτη Σύνοδο, το ελληνικό χρηματιστήριο όπως και αυτά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας  προεξόφλησαν θετικές εξελίξεις.

Μέχρι στιγμής, όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα, τα πάντα είναι ρευστά εν μέσω πληθώρας σεναρίων. Αυτό που φαίνεται να κλειδώνει ως τώρα είναι η επιμήκυνση του χρέους των 110 δις. Συζητείται έντονα το σενάριο επαναγοράς των ομολόγων. 

Προϋπόθεση βέβαια για την υλοποίηση των παραπάνω είναι η σημαντική ενίσχυση του Μηχανισμού. Και εδώ κάνουν παιχνίδι… οι Γερμανοί.

Τα γεγονότα στην Αίγυπτο

Όμως ερωτηματικό αποτελεί η αντίδραση των διεθνών αγορών στις εξελίξεις στην Αίγυπτο και σε ποιο βαθμό αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν και το Χ.Α.

Οι αγορές είναι ευαίσθητες όσον αφορά φαινόμενα αντίδρασης της κοινωνίας, καθώς ξυπνούν μνήμες από τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2008, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς αγορές», σχολιάζει ο Chris Rupkey, κορυφαίος οικονομολόγος της Bank of Tokyo/Mitsubishi.

Τα γεγονότα στην Αίγυπτο ανέκοψαν προσωρινά(;) την προσπάθεια του Dow Jones να διασπάσει ανοδικά τα επίπεδα των 12.000 μονάδων. 

Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν πως στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα αποσαφηνισθεί εάν η WallStreet θα συνεχίσει υψηλότερα (έως τις 12.500-12.550 μονάδες για τον DJIA) ή θα ακολουθήσει διόρθωση. 

Κατά την εκτίμηση της Citigroup το γεγονός και μόνο της επιχειρούμενης επαναφοράς στα προ κρίσης επίπεδα παραπέμπει σε ολοκλήρωση ενός μακροπρόθεσμου κύκλου.