«Έσβησε» ο πτωτικός κύκλος στην αγορά;

Η τάση της αγοράς έχει σταματήσει να είναι καθαρά πτωτική. Η αγορά έσπασε τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών στις 1.560 μονάδες, φαινόμενο το οποίο έχει να παρατηρηθεί από τον Μάιο του 2009.

Η διάσπαση του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών θα μπορούσε να δώσει σοβαρές ενδείξεις για την αρχή ενός μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού, αλλά την τελευταία διετία δεν έχει επιβεβαιωθεί η τεχνική ανάλυση. 

Τεχνικά εάν οριστικοποιηθεί η διάσπασή της ζώνης των 1.545-1.585 μονάδων τουλάχιστον για χρονικό διάστημα δυο εβδομάδων θα διαφοροποιηθεί προς το θετικότερο η τεχνική εικόνα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και η ανοδική κίνηση δεν θα αντιμετωπίζεται ως βραχύβια αντίδραση στα πλαίσια μιας μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης, αλλά ως το πρώτο ανοδικό κύμα σε μια σειρά ανοδικών κυμάτων με στόχο τις 1.800 μονάδες, αναφέρει μερίδα των αναλυτών.

Βραχύβια αντίδραση στα πλαίσια μιας μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης, ή το πρώτο ανοδικό κύμα σε μια σειρά ανοδικών κυμάτων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα;

Είναι πρόωρο να κριθεί ότι έλαβε τέλος το μακροχρόνιο πτωτικό κανάλι που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 ή ότι οι 1350 μονάδες που κατεγράφησαν στις 11 Ιανουαρίου θα αποτελέσουν και χαμηλά έτους για το 2011.

Το παράδοξο είναι η απουσία σημαντικής ανόδου στον τραπεζικό κλάδο, γεγονός το οποίο ανεβάζει σημαντικά τον πήχη αυτής της ανοδικής κίνησης.

Χωρίς την βοήθεια των τραπεζών, η αγορά κατάφερε και συνέχισε τον θετικό της βηματισμό διευρύνοντας τα κέρδη της χρονιάς εκμεταλλευόμενη τα καλά νέα από το μέτωπο της φορολογίας των μερισμάτων και των εταιρικών κερδών και δίνοντας υψηλές αποδόσεις σε όσους εγκαίρως είχαν τοποθετηθεί σε χαρτιά με υψηλής μερισματική απόδοση.

Παρά την αυξημένη μεταβλητότητα και τις έντονες διακυμάνσεις, ο γενικός δείκτης τιμών έχει καταγράψει από τις αρχές του έτους άνοδο 12,54%, ενώ 160 μετοχές σημειώνουν θετικές αποδόσεις, εκ των οποίων οι 70 υπεραποδίδουν έναντι του γενικού δείκτη σημειώνοντας άνοδο μέχρι και 60%!

Βραχυπρόθεσμα τώρα, εκτιμάται ότι ο γενικός δείκτης εμφανίζει ενδείξεις «υπερθέρμανσης» και ο επενδυτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί. Οι περισσότεροι τεχνικοί δείκτες προσεγγίζουν υπεραγορασμένες ζώνες τιμών. Μία διορθωτική κίνηση ήπιας μορφής, θα «αποθέρμαινε» τους τεχνικούς δείκτες και θα καθιστούσε λιγότερο ευάλωτη την ανοδική τάση. 

Τα ποσοστά διόρθωσης 33%, 50% (συνηθέστερο ποσοστό) και 66%, προσδιορίζονται αντίστοιχα στις 1.513 μονάδες, 1.472 μονάδες και 1.432 μονάδες.