«Όχι» στη συγχώνευση Ο.Α. – Aegean

«Όχι»  στο «γάμο» των δύο αερεπορικών εταιρειών,  της Aegean Airlines με την Olympic Air απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τους κανονισμούς που σχύουν για την απαγόρευση του μονοπωλίου στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωσε που εξέδωσε το θεσμικό όργανο της Ένωσης η προτεινόμενη συγχώνευση της Aegean Airlines με την Olympic Air, καθώς θα οδηγούσε σε μονοπωλιακή κατάσταση στα δρομολόγια μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και μεταξύ Αθηνών και οκτώ νησιωτικών αερολιμένων και συγκεκριμένα Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Χίου, Κω και Σάμου. 

«Η συγχώνευση της Aegean και της Olympic θα οδηγούσε σε οιονεί μονοπώλιο στην Ελλάδα και ως εκ τούτου σε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών για Έλληνες και τουρίστες που ταξιδεύουν μεταξύ Αθηνών και των νησιών», δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, κ. Χοακίν Αλμούνια.

Τεκμηριώνοντας την άποψη της η Επιτροπή αναφέρει οι υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών δεν μπορούν, σε γενικές γραμμές, να υποκαταστήσουν επαρκώς τις αεροπορικές υπηρεσίες ούτως ώστε να συγκρατήσουν τις τιμές που θα ίσχυαν αν εγκρινόταν η συγχώνευση, καθώς χρονικά τα δύο μέσα μεταφοράς δεν συγκρίνονται. 

Τέλος, σε ανακοίνωση τους οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για την οικονομία της χώρας μας και θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των αλλοδαπών ανταγωνιστών μας.