Γερμανία: Υπό προϋποθέσεις η λύση πακέτο για την ευρωζώνη

Ιδιαίτερα δύσκολους όρους θέτει η Γερμανία προκειμένου να συναινέσει στη λύση πακέτο για την ευρωζώνη, που αφορά στο μηχανισμό στήριξης.  Η Γερμανία που έχει αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και έχει συγκρατήσει τους μισθούς θέτει ως προαπαιτούμενα μεγαλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών, βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των κρατών μελών και ισχυρότερες δεσμεύσεις για δημοσιονομική πειθαρχία. 

Εν τω μεταξύ «με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί η ΕΕ τα δύσκολα μέτρα που έχει πάρει η χώρα μας αλλά και άλλα κράτη στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής  και της εξόδου από την κρίση» δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ σε ομιλία που πραγματοποίησε στο Βερολίνο.

«Το ευρώ για μας δεν είναι ένα απλά ένα νόμισμα. Είναι ένα σημαντικό νόμισμα, διεθνώς αναγνωρισμένο, ενώ έχει καταστεί και ένα ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης», πρόσθεσε η καγκελάριος. Δεσμεύτηκε δε για την υπεράσπιση του ευρώ «και μάλιστα με τρόπο ώστε “μέτρο” να είναι ο ισχυρότερος στην Ευρωζώνη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η σταθερότητα». Κατά την κ. Μέρκελ «μόνον έτσι μπορεί γίνει ισχυρό το ευρώ».