4+1 μέτωπα για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Τέσσερα μέτωπα εν μέσω κρίσης έχουν ανοικτά οι ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται η μειωμένη ζήτηση των προϊόντων τους, που επιδρά άμεσα στη ρευστότητά τους, όπως και στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Πρώτο είναι τα ανείσπρακτα ασφάλιστρα τα οποία επιχειρούν να μειώσουν χωρίς όμως μεγάλα περιθώρια επιτυχίας, καθότι η περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά εμποδίζει μεγάλους πελάτες του κλάδου, αλλά και τα δίκτυα διαμεσολάβησης να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ως δεύτερο ανοικτό μέτωπο λογίζεται η μεγάλη έκθεση του κλάδου στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων και η ανάγκη που υπάρχει για τις περισσότερες εταιρείες να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ώστε να τα καταστήσουν περισσότερο υγιή. Αυτό στην πράξη σημαίνει απώλειες ασφαλισμένων, αλλά και αυξημένα έσοδα ανά συμβόλαιο (λόγω των ανατιμήσεων), ενώ κερδισμένη θα είναι όποια εταιρεία βρει τη «χρυσή» σχέση μεταξύ των δύο αυτών δεδομένων.

Τρίτο δύσκολο μέτωπο για τον κλάδο είναι οι αυξημένες υποχρεώσεις σε κεφάλαια τις οποίες προβλέπει η Solvency II για όσες εταιρείες έχουν υψηλά αποθέματα σε ακίνητα. Το νέο εποπτικό πλαίσιο καθορίζει penalty σε κεφάλαια για όσες εταιρείες σχηματίζουν αποθέματα βασισμένα σε ακίνητα, με αποτέλεσμα ήδη αρκετές ασφαλιστικές να έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις ακινήτων τους. Εκτιμάται ότι στα προσεχή τέσσερα με πέντε χρόνια η τάση ατή θα ενταθεί.

Τέταρτο επίσης δύσκολο, αλλά κυρίως «ευαίσθητο», μέτωπο είναι αυτό των περικοπών στα έξοδα πρόσκτησης ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Το hair cut που επιχειρούν ήδη πολλές εταιρείες στις προμήθειες των δικτύων τους έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους πωλητές ασφαλιστικών προϊόντων, όμως τα στελέχη του κλάδου επιμένουν ότι με βάση τα όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη τα «μαζέματα» στις αμοιβές όχι απλά θα συνεχιστούν, αλλά θα είναι ακόμη πιο επιθετικά.