Χ.Α.: Και τώρα η «αναμέτρηση» με τις 1545-1585 μονάδες

Η αλλαγή κλίματος στο ΧΑ, από τη «μιζέρια» των 1350 μονάδων σε επίπεδα άνω των 1550, που συνδυάσθηκε με μεγάλα κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές συνδέεται, όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές όχι μόνο με τις προσδοκίες για ευρωπαϊκή λύση στην κρίση χρέους, αλλά και με τις «διαρροές» των σχεδιασμών του υπουργείου Οικονομικών για επαναφορά του παλαιού καθεστώτος φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών των εισηγμένων μόνο στην πηγή, το οποίο δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για βελτίωση των αποδόσεων των μετοχών μετά τους φόρους και επιστροφή επενδυτικών κεφαλαίων στο ΧΑ.

Όμως, η βασική αιτία που βρίσκεται πίσω από την αναθέρμανση του ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στα τέλη Μαρτίου, για αποφάσεις που θα δώσουν οριστικό τέλος στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Γ.Δ.Τ ήταν στα επίπεδα τω 1.440 μονάδων, γράφαμε ότι μπορεί να κινηθεί κατά 100 με 150 μονάδες υψηλότερα, εάν δοθεί «σήμα» για σημαντική κίνηση για την λύση στην κρίση του χρέους. Κίνηση η οποία πραγματοποιήθηκε οδηγώντας την αγορά έως τις 1.562 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές σε αυτά τα επίπεδα ολοκληρώθηκε η τεχνική αντίδραση που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 1.350 μονάδων που είχε δει η αγορά στις 10 Ιανουαρίου, αντίδραση που έδωσε κέρδη πάνω από 15% σε επίπεδο βασικού δείκτη.  

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να δούμε μία διορθωτική κίνηση η οποία μπορεί να οδηγήσει την αγορά ακόμη και προς την στήριξη των 1.507 μονάδων, ενώ η ισχυρότερη στήριξη εντοπίζεται στη ζώνη 1.460 – 1.440 μονάδων, η οποία δεν πρέπει να διασπασθεί για να διατηρηθεί το ανοδικό σενάριο. 

Το ζητούμενο τώρα για τον γενικό δείκτη στο Χ.Α. είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Εμπορικής Τράπεζας, να κατορθώσει να ξεπεράσει την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 1.545 – 1.585 μονάδων, ώστε να τεθούν οι βάσεις για μια βιώσιμη ανοδική κίνηση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

Εάν διασπασθούν των 1.545 – 1.585 μονάδων οι επόμενες αντιστάσεις τις εντοπίζουν στις 1.645 και 1.680 μονάδες, ενώ σε βάθος μηνών, η ισχυρότερη αντίσταση εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή των 1.800 μονάδων.

Τα επίπεδα των 1.570 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη Τιμών και τα επίπεδα των 750 μονάδων για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης αποτελούν ισχυρές αντιστάσεις. 

Σύμφωνα με την Πήγασος Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ., μπορούμε να μιλάμε για ολική ανατροπή των διαγραμματικών δεδομένων καθώς η αγορά διέφυγε από το πτωτικό κανάλι που είχε διαμορφωθεί από τον Αύγουστο του 2010.