Παραμένουν σε ευνοϊκό καθεστώς οι αποτιμήσεις των ομολόγων

Την παράταση της ευνοϊκής αποτίμησης των ομολόγων για τον ασφαλιστικό κλάδο και για το 2011 προκρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από αίτημα που έχει απευθύνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Το μέτρο της ευνοϊκής αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων που έχει εφαρμοστεί για δύο συνεχή έτη και συγκεκριμένα για τις χρήσεις 2009 και 2010, επεκτείνεται για μια ακόμη χρονιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης και της εκτίναξης των spread των ελληνικών ομολόγων. 

Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι ασφαλιστικές εταιρείες ξεπέρασε σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του εξαμήνου του 2010 τα 5 εκατ. ευρώ έναντι 4,7 δις ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα και αποτελεί τη βασικότερη κατηγορία επενδύσεων στο χαρτοφυλάκιο του ασφαλιστικού κλάδου.

Αν και στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες δεν καταγράφεται η διάκριση μεταξύ ελληνικών και ξένων κρατικών τίτλων, εκτιμάται ότι ο κύριος όγκος του χαρτοφυλακίου των ομολόγων είναι σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου. 

Η δυνατότητα της αποτίμησής τους στην τιμή κτήσης επιτρέπει στο κλάδο να περιορίσει τις ζημιές που εμφανίζουν τα ελληνικά ομόλογα από την άνοδο των spreads, απολαμβάνοντας μάλιστα υψηλές αποδόσεις εάν τα διακρατήσουν έως τη λήξη τους. 

Οι κρατικοί τίτλοι αποτελούν άλλωστε τη βασική επενδυτική επιλογή των ασφαλιστικών εταιρειών, αντιπροσωπεύοντας το 60% του χαρτοφυλακίου των επενδύσεων. Σημειώνεται ότι οι συνολικές επενδύσεις του κλάδου ανήλθαν στο τέλος εξαμήνου στα 8,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας οριακή άνοδο κατά 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.