Η ανάπτυξη θα έρθει μόνον όταν γίνουμε επαγγελματίες

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και η περιβαλλοντική κρίση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης κατέδειξαν ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες και έχουν ήδη καθυστερήσει. Η ευθύνη των κρατών συμπορεύεται με την ευθύνη των επιχειρήσεων. Η συλλογικότητα συμβαδίζει με την ατομική ευθύνη και δράση. Το περιβάλλον για ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές συμβουλές άλλαξε για πάντα.

Σήμερα η διαφάνεια δεν αποτελεί πλέον στοιχείο διαφοροποίησης για τα ασφαλιστικά προϊόντα, αλλά απαίτηση και προϋπόθεση. Η εμπιστοσύνη και η συνεργασίες θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πως θα διαμορφωθεί το ασφαλιστικό τοπίο. Η ΤτΕ θα πρέπει να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το ρόλο της ως ανεξάρτητη αρχή εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς, ώστε να εξασφαλιστεί δια παντός η αξιοπιστία του κλάδου. Το «ξεκαθάρισμα» εταιριών, προϊόντων και διαμεσολαβούντων θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες στην ασφαλιστική βιομηχανία. 

Το agency βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού του ρόλου του στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, όπως συμβαίνει και με τα άλλα δίκτυα. Η ασφαλιστική αγορά έχει ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας της στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει το σύστημα να γίνει ρεαλιστικά πλέον βιώσιμο και ανταποδοτικό τόσο για τον πολίτη όσο και για τις εταιρίες. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος του maximum της εναρμόνισης της Οδηγίας IMD 2, MIFD 2 και SOLVENCY II

Η φετινή συγκυρία είναι δύσκολη για τη χώρα μας, πιστεύω όμως ότι η κρίση θέλει… κρίση! Κρίση από εμάς τους διαμεσολαβούντες. Να μπορούμε να προσφέρουμε τα καλύτερα προϊόντα και καλύτερες υπηρεσίες. Επίσης, κρίση προκειμένου να εφαρμόζουμε διαρκώς καινοτομίες.

Τώρα περισσότερο από ποτέ αισθάνομαι ότι υπάρχει ανάγκη για επιστροφή στις «Σταθερές Αξίες» και αυτό επειδή η κρίση δεν αφορά μόνο στα οικονομικά μας, αλλά και στις αξίες με τις οποίες μεγαλώσαμε, οι οποίες σήμερα παραμένουν πιο επίκαιρες από κάθε άλλη φορά, όπως το ήθος, η αφοσίωση, ο σεβασμός, το θάρρος, η αυταπάρνηση, οι θεσμοί. Το 2011 θα αποδειχθεί ότι η ασφαλιστική βιομηχανία αποτελεί αγορά για λίγους και ισχυρούς παίκτες, πολύ λιγότερους από όσους την απαρτίζουν σήμερα.
Η κρίση θέλει δικαιοσύνη. 

Όποιος θέλει να δει την αγορά μας να ορθοποδεί πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την αυστηρή τήρηση των Νόμων απ’ όλους. Για να αποκτήσει κάποιος επαγγελματική και ασφαλιστική συνείδηση χρειάζεται πρώτα ασφαλιστική παιδεία. Η ανάπτυξη θα έρθει μόνον όταν γίνουμε επαγγελματίες.