Η νέα εποχή των μεσιτών

Ένας κλάδος, μια ιστορία, αναρίθμητοι άνθρωποι, συμμετέχουν ενεργά και αποφασιστικά στην εξέλιξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας, και δημιουργούν την ταυτότητά τους, καθιερώνουν τον ρόλο τους, δομούν την συμβολή τους στην εξέλιξη της εργασίας που «υπηρετούν».

Οι διαμεσολαβούντες, χρόνια τώρα δίνουν την καθημερινή τους μάχη και διαδίδουν, αναπτύσσουν, εξελίσσουν με επάρκεια τη δουλειά τους και κερδίζουν. Με βεβαιότητα για την προσφορά τους και επιτυχία που αναγνωρίζεται από
τους πελάτες τους, δίνουν το στίγμα τους στην αγορά.

Πολλές φορές επιχειρήθηκε, να απομειωθεί ο ρόλος τους. Ίσως αυτό να είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δημιουργεί ο ανταγωνισμός ή απότοκος του κορεσμού των εργασιών, λόγω γενικότερων οικονομικών συνθηκών. Μάταια όμως. Ο κλάδος όχι μόνο παραμένει αναλλοίωτος στον χρόνο, αλλά κάνει βήματα προόδου ατενίζοντας το μέλλον.

Μέχρι σήμερα οι διαμεσολαβούντες προσέφεραν ότι καλύτερο μπορούσαν στους πελάτες τους όπως ενημέρωση, προτάσεις συμφέρουσες, προϊόντα και πολλά άλλα. Μέσα από τις συλλογικές τους προσπάθειες κατόρθωσαν να κάνουν βήματα αναβάθμισης του επαγγέλματος, βήματα «επιστημονικοποίησης» της δουλειάς, βήματα αυτοματισμού των υπηρεσιών τους, βήματα ποιοτικής βελτίωσης των υπηρεσιών τους. 

Ο κύκλος αυτός έκλεισε. Σήμερα ο κλάδος περνά σε νέα εποχή. Βρίσκεται στο μεταίχμιο της συνολικής μετάβασης της ασφαλιστικής αγοράς σε νέες συνθήκες λειτουργίας, σε νέο περιβάλλον ανάπτυξης οι οποίες επιζητούν μια άλλη εικόνα από τους ανθρώπους και τις εταιρείες που τον συνθέτουν. Οι διαμεσολαβούντες καλούνται επιτακτικά να διαδραματίσουν ένα νέο σημαντικό ρόλο συνδράμοντας στην βελτίωση του ανταγωνισμού, την πρόοδο της αγοράς και την πολύ ουσιαστικότερη από το παρελθόν εξυπηρέτηση του πελάτη. 

Ταυτόχρονα καλούνται να επιβιώσουν, να διατηρηθούν και φυσικά να αναπτυχθούν. Ένας καινούργιος αγώνας. Σαφώς και δε θα μείνουν όλοι. Κάποιοι θα αποχωρήσουν. Ακολουθώντας τους νόμους της εξέλιξης θα επιβιώσουν όσοι έχουν ρευστότητα, υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, οι οργανωμένοι και κυρίως όσοι βρίσκονται σε εγρήγορση.

Αυτοί δηλαδή που αντιλαμβάνονται τις απαιτήσεις της αγοράς και ήδη έχουν προσαρμόσει ή προσαρμόζουν την λειτουργία τους με τρόπο που θα τους κάνει απαραίτητους. Τώρα οι διαμεσολαβούντες οφείλουν στον εαυτό τους και τους πελάτες τους να πάνε ένα βήμα μπροστά. Να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, να μειώσουν τα κόστη, να δώσουν συμφερότερες προτάσεις, να προκαλέσουν κινητικότητα γύρω από το επάγγελμά τους και να αναδείξουν ακόμη περισσότερο την χρησιμότητά τους στην «οικονομία» της ασφαλιστικής αγοράς. Οφείλουν να κάνουν σύνθημα κλαδικό ότι: «λειτουργούν για λογαριασμό του πελάτη». Διαθέτουν τα συλλογικά όργανα και τα στελέχη για να το καταφέρουν.

Βέβαια και η πολιτεία οφείλει να δώσει τη δέουσα προσοχή. Και αυτό θα γίνει μέσα από κινήσεις που θα διασφαλίσουν στον κλάδο ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο δε θα είναι περίπλοκο και δε θα δημιουργεί εμπόδια γραφειοκρατικά και θα απελευθερώσει τις νέες δημιουργικές δυνάμεις που διακαώς αναζητά η νέα τάξη πραγμάτων. Η αγορά είναι ελεύθερη και ανήκει σε αυτούς που πάνε μπροστά…