Τα παρατράγουδα των μονόπλευρων αποφάσεων…

Ένας βασικός πυρήνας της ασφαλιστικής αγοράς, οι διαμεσολαβούντες βρέθηκαν αιφνιδίως στο προσκήνιο με αφορμή την μείωση της εκπροσώπησής τους στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας στο οποίο και είναι μέλη.

Η κίνηση της πολιτείας και συγκεκριμένα του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνου Ρόβλια να καθορίσει με απόφασή του τους συσχετισμούς εκπροσώπησης στο διοικητικό συμβούλιο ήταν η αφορμή για να κινητοποιηθούν και να αντιδράσουν σε κάτι το οποίο πιστεύουν ότι είναι άδικο για τον κλάδο. Σύμφωνα με την απόφαση στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου οι εκπρόσωποι του κλάδου «υπηρεσιών» στους οποίους ανήκουν και οι διαμεσολαβούντες μπορούν να έχουν 8 έδρες ενώ οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών 53 έδρες.

Παρατηρώντας στα άλλα Επιμελητήρια διαπιστώνουμε ότι στη Θεσσαλονίκη οι έδρες για τις υπηρεσίες είναι 35 και για τους επαγγελματίες 26, στον Πειραιά οι έδρες για τις υπηρεσίες είναι 25 και για τους επαγγελματίες 36. Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι στα άλλα επιμελητήρια στον τομέα υπηρεσιών έχουν ενταχθεί δεκάδες επαγγέλματα ενώ στο Αθηνών μόνο δύο επαγγέλματα: οι  διαμεσολαβούντες και οι μεσίτες ακινήτων. Οι αριθμοί από μόνοι τους κάνουν φανερό ότι υπάρχει μια άλλη αντίληψη για το ΕΕΑ σύμφωνα με την οποία και τα επαγγέλματα αλλά και οι έδρες του τομέα «υπηρεσιών» είναι μειωμένα.
Φυσικό λοιπόν οι διαμεσολαβούντες να ξεσηκωθούν και να ανακύψουν αντιδράσεις οι οποίες κάπου στηρίζονται. Το θέμα αναδείχθηκε με έντονο τρόπο κατά την διάρκεια της εκδήλωσης κοπής πίττας του ΕΕΑ, την Δευτέρα το βράδυ.
Οι εκπρόσωποι της πολιτείας -υπουργοί- που ήταν εκεί έμεινα έκπληκτοι από τις διαμαρτυρίες και αντιλήφθηκαν το θέμα χωρίς βέβαια να μπορούν να πάρουν θέση. 

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα δεν ήταν καλό και όπως φαίνεται θα υπάρξει συνέχεια. Το ερώτημα όμως είναι πώς διαμορφώθηκαν έτσι τα πράγματα ώστε να δημιουργηθούν -εκ των υστέρων- αντιδράσεις οι οποίες δεν είναι ευχάριστες σε καμία πλευρά. Άραγε γιατί δεν προηγήθηκε διάλογος προ των αποφάσεων όπως συνήθως γίνεται προκειμένου να υπάρχει έστω και μία ελάχιστη συναίνεση επί των αποφάσεων; Είναι σαφές ότι αυτά χαλάνε την εικόνα και έρχονται να δώσουν δείγματα μονόπλευρων αποφάσεων που συνοδεύονται από παρατράγουδα…