Τρισέ: Ο φύλακας…άγγελος του ευρώ και του ΧΑ

Ο Γ.Δ. χρειάστηκε να φτάσει και να ξεπεράσει το χαμηλό που κατέγραψε τον Ιούνιο προκειμένου να αντιδράσει ανοδικά και ένα από τα τεχνικά “λάφυρα” που πήρε μαζί του στο κλείσιμο της εβδομάδας ήταν η επιστροφή του πάνω από το χαμηλό του 2010 και η διάσωση της ελπίδας για αποφυγή διάσπασης του και στο 2011.  Αυτή η εξέλιξη έχει, για πολλούς, την υπογραφή Τρισέ.

Πριν από 18 χρόνια, ο Ζαν Κλωντ Τρισέ νίκησε τους κερδοσκόπους που επιδίωξαν να θέσουν το γαλλικό φράγκο εκτός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΕΜΣΙ), με «χτυπήματα»… πάνω και κάτω από τη ζώνη, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία του ευρώ. Σήμερα, τον τελευταίο χρόνο του Τρισέ στο «τιμόνι» της ΕΚΤ, οι «παίκτες» των αγορών αναγνωρίζουν ότι… παίζει μόνος του και καθημερινά, για να αντιμετωπίσει την κρίση, που απειλεί να εξαφανίσει το ευρώ.
Αναμφισβήτητα, οι μέχρι και την ύστατη ώρα παρεμβάσεις της ΕΚΤ βοήθησαν να αμβλυνθούν οι πιέσεις στις αγορές. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει μαζικά ομόλογα, δημιουργώντας όσο γίνεται καλύτερο κλίμα για την επιτυχία των δημοπρασιών σε Ελλάδα, Πoρτογαλία , Ισπανία και Ιταλία και στην αποκλιμάκωση των spreads, οδηγώντας σε ισχυρή αντίδραση και τα χρηματιστήρια και το Χ.Α.

Πριν δύο εβδομάδες η ο Τρισέ «έσπασε τον όρκο του», καθώς δεν απορρόφησε από τις τράπεζες όλο το ποσό των 73,5 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει για να αγοράσει ομόλογα αλλά μόνο τα 61,7 δισ. ευρώ. Αφησε με αυτό τον τρόπο να παραμείνει στο σύστημα πρόσθετη ρευστότητα περίπου 13 δισ. ευρώ. 

Η υπαναχώρηση αυτή της ΕΚΤ έγινε σιωπηρά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, όταν στη Φραγκφούρτη αποφάσισαν προχωρήσουν σε περιορισμένη κλίμακα προς μια άτυπη «ποσοτική χαλάρωση». Στην ουσία, δηλαδή, να αφήσουν «φρέσκο» χρήμα να περάσει στην αγορά. 

Είναι η δεύτερη φορά από τον περασμένο Μάιο, οπότε η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει τα ομόλογα των χωρών που έχουν βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία), που η Κεντρική Τράπεζα αναγκάζεται να υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή της, αυξάνοντας την προσφορά χρήματος. 

Πάντως, οι αγορές θέλουν από την ΕΚΤ να ρίξει και άλλο χρήμα. Η Citigroup καλεί την ΕΚΤ να ρίξει επιπλέον 2 τρισ. ευρώ στην Ευρωζώνη προκειμένου να σωθεί από τη δημοσιονομική κρίση.