Το νέο Ε1 της φορολογικής δήλωσης

Περισσότερο πολύπλοκη φαίνεται πως θα γίνει από αυτή τη χρονιά η δήλωση των εισοδημάτων στην εφορία με τη συμπλήρωση του νέου Ε1, σύμφωνα με τις οδηγίες που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών. Σημαντικές είναι οι αλλαγές όσον αφορά στις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και τις «δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων».

Οι φορολογούμενοι καλούνται να αποστείλουν στην εφορία φάκελο με τις αποδείξεις για το 2010, αναγράφοντας τον αριθμό του φορολογικού τους μητρώου, το ονοματεπώνυμο, το συνολικό ποσό των αποδείξεων και τον αριθμό των αποδείξεων. 

Με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα ορίζεται ως αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ και συντελεστές φορολογίας 18%- 45%, ενώ καταργείται η αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων.

Επιπρόσθετα όσοι διαθέτουν καταθέσεις στο εξωτερικό υποχρεούνται να τις δηλώσουν για να ελεγχθούν και να τεκμηριωθεί αν έχουν καταβάλλει το φόρο του 8% αλλά και κατά πόσο η απόκτηση των χρημάτων αυτών ήταν νόμιμη.

Ηλεκτρονικά θα υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Οι προθεσμίες για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, αρχίζουν να εκπνέουν από την 1η Μαρτίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ολοκληρώνονται στις 31 Μαϊου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.