ING Investment Management: οι μετοχές σημείωσαν κέρδη 21% το 2010

Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η οποία εξελίχθηκε πιο δυναμικά από ότι αρχικά αναμενόταν κατά το 2009, συνέχισε την πορεία της και μέσα στο 2010. Μολονότι, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε προσωρινά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα από την θετική πορεία της εταιρικής κερδοφορίας. Οι παγκόσμιες μετοχικές αγορές σημείωσαν κέρδη κατά 21% σε όρους Ευρώ, τα μισά εκ των οποίων επιτεύχθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Το τέταρτο τρίμηνο, ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Federal Reserve (“ποσοτική επέκταση”) κατάφερε να βελτιώσει την εμπιστοσύνη. Η επιμήκυνση των φορολογικών ελαφρύνσεων από τον πρόεδρο Obama που αποφασίσθηκε το Δεκέμβριο, επίσης ενίσχυσε την εμπιστοσύνη. Με τη συμβολή και των καλύτερων από τα αναμενόμενα οικονομικών στοιχείων, όλα μαζί πυροδότησαν ένα ράλι των μετοχικών αγορών στα τέλη του έτους.

Παρά τις καλές αποδόσεις, οι αγορές επηρεάστηκαν από τους άνω του συνηθισμένου επενδυτικούς κινδύνους, οι κυριότερες πηγές των οποίων αποτέλεσαν η ένταση στις Ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων, ο φόβος ενός δεύτερου κύματος ύφεσης/αποπληθωρισμού (double dip) στις ΗΠΑ, καθώς και ο υπερβάλλον πληθωρισμός της Κίνας. Όσον αφορά την Κίνα, υπήρξε ανησυχία ότι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επέβαλλε την εφαρμογή πολύ περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Η νευρικότητα των επενδυτών δεν ήταν πουθενά πιο έκδηλή από ότι στις έντονα μεταβαλλόμενες αγορές συναλλάγματος. Το Ευρώ υποχώρησε κατά 6,5% σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ και περίπου 23% σε σχέση με το Ιαπωνικό γιεν κατά το 2010. Επίσης, το Ευρώ έχασε έδαφος σε σχέση με τα περισσότερα λοιπά νομίσματα.

Η νομισματική επίδραση ήταν σαφώς εμφανής στις αποδόσεις των μετοχικών χαρτοφυλακίων επιμέρους περιοχών. Οι μετοχές ΗΠΑ είχαν κέρδη της τάξεως του 23% σε όρους ευρώ (15% σε όρους δολαρίων ΗΠΑ), ενώ οι μετοχές αναδυομένων αγορών ανήλθαν κατά 27% σε όρους Ευρώ (19% σε δολάρια ΗΠΑ). Η θετική απόδοση των Ιαπωνικών μετοχών (+24% σε Ευρώ) οφειλόταν στη νομισματική επίδραση ( σε γιεν: 0,7%). Οι Ευρωπαϊκές μετοχές ανήλθαν κατά 12%.

Η εξασθένιση του Ευρώ οφειλόταν κυρίως στην κρίση της Ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων, που προκάλεσαν τα προβλήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εφάρμοσαν ένα μηχανισμό στήριξης που απέτρεψε μια κρίση τον Μάιο.

Τον Νοέμβριο, η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που έκανε χρήση του μηχανισμού στήριξης που είχε δημιουργηθεί από τον Μάιο. Η εκ νέου ένταση στην αγορά κρατικών ομολόγων υποχώρησε στη συνέχεια. Η επίδραση σε άλλες κατηγορίες κεφαλαίου δεν είναι τόσο αρνητική όσο την περασμένη άνοιξη. 

Τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης, τα χρεόγραφα που βασίζονται σε στοιχεία του ενεργητικού (Asset Backed Securities) και τα ομόλογα αναδυομένων αγορών (EMD), κατέγραψαν καλές επιδόσεις το 2010, λόγω της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των χαμηλών επιτοκίων.

Τα εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης υστέρησαν, λόγω της αυξημένης συμμετοχής του τραπεζικού τομέα, καθώς οι τράπεζες είναι στενά συνδεδεμένες με την Ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων.

Οι κυκλικοί τομείς όπως τα βασικά μέταλλα (+30%), τα κεφαλαιουχικά αγαθά (+32%) και τα κυκλικά καταναλωτικά αγαθά (+33%) ξεκάθαρα ξεπέρασαν σε αποδόσεις τους αμυντικούς κλάδος όπως της κοινής ωφελείας (+7%) και της υγείας (+10%). Οι κυκλικοί κλάδοι σε γενικές γραμμές είναι αλληλένδετο με τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αναδυόμενες οικονομίες. Τα χαμηλά επιτόκια, μεταξύ άλλων, ώθησαν τις παγκόσμιες μετοχές real estate (+30%).

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρωζώνη (Γερμανία) κατά το 2010, λόγω της συνεχιζόμενης συμπίεσης στον ήδη εξασθενημένο πληθωρισμό, την τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες και την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Η έντονη οικονομική ανάκαμψη προκάλεσε την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των αναδυομένων αγορών στην πορεία του 2010.

Στις αρχές του 2010 η απόδοση του 10-ετούς ομολόγου βρισκόταν στο 3,8% στις ΗΠΑ, στο 3,4% στην Ευρωζώνη
(Γερμανία) και στο 1,3% στην Ιαπωνία. Προς τον Σεπτέμβριο, οι αποδόσεις των ομολόγων άγγιξαν ιστορικά χαμηλά επίπεδα στο 2,4% (ΗΠΑ), 2% (Γερμανία) και 0,9% (Ιαπωνία). Στην πορεία οι αποδόσεις των ομολόγων ανήλθαν στο 3,3%, 3% και 1,1% αντίστοιχα. Αυτό το ράλι πυροδοτήθηκε από τις καλύτερες από τα αναμενόμενα εξελίξεις στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Προοπτικές

Οικονομίες, ομολογιακές και νομισματικές αγορές:
• Παρόλο που ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έχει ήδη κορυφωθεί, αναμένεται να παραμείνει σε λογικά επίπεδα, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες. Επιπλέον, η πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ εξέπληξε ευχάριστα κατά τα δύο τελευταία τρίμηνα

του 2010. Τα μέτρα πολιτικής που λαμβάνονται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και την κυβέρνηση Ομπάμα ενδέχεται να βοηθήσουν την οικονομία των ΗΠΑ να επιδείξει μία άνω του μέσου όρου ανάπτυξη το 2011

• Θεωρούμε ότι οι ώριμες οικονομίες θα διατηρήσουν την εξαιρετικά επεκτατική νομισματική πολιτική τους προς το παρόν. Για τώρα, θεωρούμε ότι είναι απίθανο οι αποδόσεις των 10-ετών ομολόγων να αυξηθούν σημαντικά στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη (Γερμανία) και την Ιαπωνία από τα τρέχοντα επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στις περισσότερες χώρες

• Οι αγορές κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης έχουν ήδη προεξοφλήσει στις τιμές τους πολύ κακές ειδήσεις. Παρ ‘όλα αυτά, απαιτείται προσοχή λόγω των υψηλών – εν μέρει πολιτικής φύσεως – αβεβαιοτήτων, του εύθραυστου επενδυτικού κλίματος και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Σε γενικές γραμμές, τα χαρτοφυλάκιά μας ομολόγων ευρύτερου χαρακτήρα έχουν μια λίγο έως πολύ ουδέτερη θέση σε κρατικά ομόλογα

• Οι κατηγορίες ομολόγων υψηλότερου κινδύνου θα πρέπει να συνεχίσουν να αποδίδουν καλύτερα από τα κρατικά ομόλογα

• Δεδομένης της κατάστασης της Ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων, το Ευρώ θα παραμείνει ευάλωτο
προς το παρόν. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς οι πολιτικές ηγεσίες θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρέους της Ευρωζώνης

Μετοχές Real Estate παγκοσμίως
Οι μετοχές Real Estate σαφώς ξεπέρασαν τις αποδόσεις των ευρύτερων μετοχικών αγορών το 2010. Αναμένουμε μία αξιόλογη απόδοση της συγκεκριμένης κατηγορίας μετοχών και το 2011, λαμβάνοντας υπόψη ότι μέρος αυτής της
κατηγορίας κεφαλαίου προσφέρει ελκυστικές μερισματικές αποδόσεις.

Παγκόσμιες μετοχικές αγορές
Πιστεύουμε ότι το 2011 έχει όλα τα συστατικά να είναι μία ευνοϊκή χρονιά για τις μετοχές. Η πορεία των εταιρικών κερδών είναι θετική και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές κατά τη γνώμη μας, από ιστορικής άποψης και σε σύγκριση με τις αποδόσεις των ομολόγων. Η εξαιρετικά επεκτατική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών σημαίνει ότι υπάρχει άφθονη χρηματική ρευστότητα. Επιπρόσθετα, τα ταμειακά αποθέματα των εταιρειών είναι πλούσια. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.