Απροετοίμαστο το 40% των εταιρειών για τη Solvency II

Πάνω από το 40% των ασφαλιστικών εταιρειών βρίσκονται ακόμα σε στάδιο προετοιμασίας ή δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τα έργα τους για τη Solvency II, ενώ ο προϋπολογισμός των έργων αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της PwC, με βάση την οποία το 74% των ασφαλιστικών εταιρειών δηλώνουν ότι είναι σίγουρες ότι θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα για την εφαρμογή της Solvency II μέχρι την προθεσμία, το 2013. Ωστόσο η πλειοψηφία βρίσκεται ακόμα σε στάδιο προετοιμασίας, ενώ ένα ποσοστό 11% δεν έχει ξεκινήσει τα αναγκαία έργα, ενώ από αυτές που τα έχουν ξεκινήσει, οι περισσότερες βρίσκονται στην αρχή της εκπλήρωσής τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 115 ασφαλιστικές σε 22 χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων και των εκτός ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος). Αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν αμφιβολίες σχετικά με το επιπλέον κόστος και τους ανθρώπινους πόρους που θα χρειαστούν για να ολοκληρώσουν τα έργα τους, τα οποία θα οφείλονται σε ανάγκες πληροφορικής και στελέχωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι προϋπολογισμοί των έργων για την εφαρμογή της Solvency II ποικίλουν. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών (40%) έχουν υπολογίσει λιγότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ μόνο 9% υπολογίζουν να ξοδέψουν περισσότερο από 20 εκατ. ευρώ για όλο το έργο. Από τις εταιρείες που έχουν ήδη ξεκινήσει το έργο για την εφαρμογή, 83% έχουν χρησιμοποιήσει λιγότερο από 20% του συνολικού προϋπολογισμού τους, που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου θα εκτελεστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Νίκος Παπαδόπουλος, Partner της PwC στην Ελλάδα, σημείωσε ότι για μερικές ασφαλιστικές εταιρείες η προσαρμογή στο Solvency II θα είναι μια μάχη με το χρόνο, καθώς «από τα αποτελέσματα της έρευνας υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο οι ασφαλιστικές έχουν αφήσει αρκετό χρόνο για να αντιμετωπίσουν τα πιο πολύπλοκα σημεία του Solvency II».

«Οι ασφαλιστές δεν είναι σίγουροι αν θα είναι εφικτό να προσλάβουν εξειδικευμένα στελέχη στο μέλλον και αν δεν ξεκαθαρίσουν τις ανάγκες τους σύντομα, ίσως οι αποδοχές που θα δώσουν να είναι μεγαλύτερες από ότι έχουν υπολογίσει. Ίσως επίσης να χρειαστεί να αυξηθούν σημαντικά οι προϋπολογισμοί, αφού οι περισσότερες ενέργειες για την εφαρμογή θα γίνουν μέσα στα επόμενα δύο χρονιά, καθώς ανακοινώνονται νέες οδηγίες για το δεύτερο στάδιο της εφαρμογής», συμπλήρωσε η Αμαλία Μόφορη, επικεφαλής του Αναλογιστικού τμήματος της PwC στην Ελλάδα.