back to top
19.7 C
Athens
Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2026

Ασφαλιστική απάτη/σπατάλη πόρων: Κόστος και λύσεις

Περί τα 230 εκατ. ευρώ κοστίζει, ετησίως, στην ασφαλιστική αγορά και κατά συνέπεια στην ίδια την κοινωνία η ασφαλιστική απάτη. Τα χρήματα αυτά προκύπτουν συνυπολογίζοντας την οργανωμένη απάτη (Hard Fraud), την μη οργανωμένη απάτη (Soft  Fraud) αλλά και τα φαινόμενα άσκοπης σπατάλης που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ευκαιριακή απάτη (Opportunistic Fraud). 

Η ζημιά είναι πολλαπλή, αφού πέραν του οικονομικού κόστους, σημαντική είναι και η απώλεια ποιοτικών στοιχείων για την ασφαλιστική βιομηχανία, όπως η αποδυνάμωση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ του καταναλωτικού κοινού και των εμπλεκόμενων μερών. 

- Advertisement -

Τα ανωτέρω τόνισε ο Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, μιλώντας σε Ημερίδα με θέμα: «Elaborating on the aspects of Insurance Fraud», που διοργάνωσε προ ημερών το Πανεπιστήμιο Πειραιά, προσθέτοντας ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι οι θεματοφύλακες του θεσμού και οφείλουν να προασπίζουν τους πελάτες τους και συνολικά την κοινωνία έναντι κάθε κακόβουλης ενέργειας.

Όπως σημείωσε ο κ. Μ. Τζωρτζωρής, στο πλαίσιο ομιλίας του με τίτλο «The fraud Triangle over the Insurance Industry – Τhe insurance fraud mechanism», βάσει της μελέτης του Insurance Europe (The impact of Insurance Fraud), έως και το 10% των αποζημιώσεων που καταβάλλονται κάθε χρόνο από τις ασφαλιστικές εταιρείες και που φθάνουν στην Ελλάδα τα 2,3 δισ. ευρώ, αποτελούν προϊόν απάτης ή σπατάλης πόρων (Soft, Opportunistic & Hard fraud), οπότε εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του οικονομικού κόστους.

- Advertisement -

Ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ χαρακτήρισε την ασφαλιστική απάτη «ένα σύνθετο πρόβλημα που πρέπει όλοι να σταθούμε απέναντι του, αποδεχόμενοι μια σειρά μέτρων προστασίας τόσο της ασφαλιστικής αγοράς, όσο και συνολικά της κοινωνίας». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μ. Τζωρτζωρής επεσήμανε την αναγκαιότητα για την σε βάθος στατιστική ανάλυση δεδομένων, την αξιοποίηση λύσεων που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας (π.χ. lie detectors), τη διαρκή ενημέρωση της κοινωνίας με στόχο τη διαμόρφωση σωστής κουλτούρας και νοοτροπίας,  τη χορήγηση προς τους διαμεσολαβητές κινήτρων που συνδέονται με μακρόχρονους χαμηλούς δείκτες ζημιών και τη σύσταση συμβουλευτικών ομάδων καταπολέμησης της ασφαλιστικής απάτης.

Όσο για τα αίτια στα οποία αποδίδεται διεθνώς η έξαρση της ασφαλιστικής απάτης ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ ανέφερε καταρχήν την κακή νοοτροπία των ανθρώπων ή αλλιώς τον «Ηθικό Κίνδυνο». Ειδικότερα σημείωσε ότι υπάρχουν ασφαλισμένοι που πιστεύουν ότι δεν διαπράττουν κάποιο έγκλημα κι ότι είναι ηθικό και δικαιούνται να πάρουν πίσω μέρος των χρημάτων τους που πληρώνουν επί δεκαετίες ως ασφάλιστρο. Ως ένα δεύτερο αίτιο ξεχώρισε το «οικονομικό στρες» ή την «οικονομική δυσχέρεια» και πιο συγκεκριμένα την πίεση που ασκείται πολλές φορές σε ένα άτομο ή μια επιχείρηση που στερείται ρευστότητας να στραφεί στην ασφαλιστική απάτη ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα. Ως τρίτο αίτιο ανέδειξε την «ευκολία» της απάτης, σημειώνοντας την έλλειψη ικανού ελέγχου, καθώς και το γεγονός ότι η «ευκολία» κρύβει την λέξη «ευκαιρία» να διαπράξει κάποιος μια κακόβουλη ενέργεια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κυκλοφόρησε ο νέος ετήσιος Οδηγός Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον κλάδο, με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη νέα χρονιά

Coffee Business Awards 2025: Μια ξεχωριστή γιορτή για την κοινότητα του καφέ

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Λάμπρος Ρόδης, Διευθυντής Σύνταξης του «IW», ενώ ο ΣΕΜΑ μεταξύ των υποστηρικτών

ΕΕΑ-Σωματεία: Συστράτευση και ενέργειες για την παραβίαση των εμπορικών δικαιωμάτων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι μονομερείς επιβαρυντικές αποφάσεις δημιουργούν πρόβλημα απροσδιόριστων διαστάσεων ως προς την εξέλιξή του

Ημερίδα της ΤτΕ για την «Εποπτεία & Πρόοδο στην Εκκαθάριση Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων»

Ως προς τις ασφαλιστικές εκκαθαρίσεις, επισημάνθηκαν οι ταχύτερες εκποιήσεις, οι σημαντικές διανομές προς δικαιούχους και η προώθηση θεσμικών βελτιώσεων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Για δεύτερη συνεχή χρονιά «World-class Workplace» ο Όμιλος INTERAMERICAN

Μια αναγνώριση που αντανακλά άμεσα το επίπεδο ικανοποίησης, εμπιστοσύνης και δέσμευσης των ανθρώπων της ασφαλιστικής

Ψηλά οι μετοχές των Interlife – Ευρώπη Holdings

Πού αποδίδονται οι νέες αξιοσημείωτες χρηματιστηριακές επιδόσεις των δύο εταιρειών

Apeiron Insurance Project: Επένδυση στην πρόληψη και την οδική ασφάλεια

Η Apeiron Insurance Project δεν περιορίζεται στον ρόλο του ασφαλιστικού παρόχου.

Με θετικό απολογισμό το 2025 και ισχυρό αναπτυξιακό όραμα εισέρχεται στο 2026 η Atradius Greece

Με σαφή αίσθηση επιτυχίας και στρατηγικής συνέχειας ολοκληρώνεται το 2025 για την Atradius Greece, όπως αποτυπώνεται τόσο στη δημόσια

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παροχή διευκρινίσεων από την ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων

Η νέα Εγκύκλιος επικεντρώνεται στις αλλαγές που εισήγαγε ο ν. 5178/2025 και σε 3 βασικά σημεία του υφιστάμενου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης

Γ. Καραβίας: Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει τις ζημιές του μπλακάουτ στο FIR

Τι αναφέρει η ΥΠΑ για τον εντοπισμό της βλάβης - Οι νέοι πομποδέκτες και οι αποζημιώσεις της Aegean

Για δεύτερη συνεχή χρονιά «World-class Workplace» ο Όμιλος INTERAMERICAN

Μια αναγνώριση που αντανακλά άμεσα το επίπεδο ικανοποίησης, εμπιστοσύνης και δέσμευσης των ανθρώπων της ασφαλιστικής

Η ανακοίνωση της ΕΑΔΕ για την απόφαση του ΣτΕ

Η Ένωση αναμένει όπως οι ασφαλιστικές προβούν άμεσα στη διαμόρφωση των ρητρών αναπροσαρμογής κατά τις προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση

Ψηλά οι μετοχές των Interlife – Ευρώπη Holdings

Πού αποδίδονται οι νέες αξιοσημείωτες χρηματιστηριακές επιδόσεις των δύο εταιρειών