18.3 C
Athens
Πέμπτη 9 Απριλίου 2026

Ασφαλιστική απάτη/σπατάλη πόρων: Κόστος και λύσεις

Περί τα 230 εκατ. ευρώ κοστίζει, ετησίως, στην ασφαλιστική αγορά και κατά συνέπεια στην ίδια την κοινωνία η ασφαλιστική απάτη. Τα χρήματα αυτά προκύπτουν συνυπολογίζοντας την οργανωμένη απάτη (Hard Fraud), την μη οργανωμένη απάτη (Soft  Fraud) αλλά και τα φαινόμενα άσκοπης σπατάλης που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ευκαιριακή απάτη (Opportunistic Fraud). 

Η ζημιά είναι πολλαπλή, αφού πέραν του οικονομικού κόστους, σημαντική είναι και η απώλεια ποιοτικών στοιχείων για την ασφαλιστική βιομηχανία, όπως η αποδυνάμωση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ του καταναλωτικού κοινού και των εμπλεκόμενων μερών. 

- Advertisement -

Τα ανωτέρω τόνισε ο Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, μιλώντας σε Ημερίδα με θέμα: «Elaborating on the aspects of Insurance Fraud», που διοργάνωσε προ ημερών το Πανεπιστήμιο Πειραιά, προσθέτοντας ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι οι θεματοφύλακες του θεσμού και οφείλουν να προασπίζουν τους πελάτες τους και συνολικά την κοινωνία έναντι κάθε κακόβουλης ενέργειας.

Όπως σημείωσε ο κ. Μ. Τζωρτζωρής, στο πλαίσιο ομιλίας του με τίτλο «The fraud Triangle over the Insurance Industry – Τhe insurance fraud mechanism», βάσει της μελέτης του Insurance Europe (The impact of Insurance Fraud), έως και το 10% των αποζημιώσεων που καταβάλλονται κάθε χρόνο από τις ασφαλιστικές εταιρείες και που φθάνουν στην Ελλάδα τα 2,3 δισ. ευρώ, αποτελούν προϊόν απάτης ή σπατάλης πόρων (Soft, Opportunistic & Hard fraud), οπότε εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του οικονομικού κόστους.

- Advertisement -

Ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ χαρακτήρισε την ασφαλιστική απάτη «ένα σύνθετο πρόβλημα που πρέπει όλοι να σταθούμε απέναντι του, αποδεχόμενοι μια σειρά μέτρων προστασίας τόσο της ασφαλιστικής αγοράς, όσο και συνολικά της κοινωνίας». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μ. Τζωρτζωρής επεσήμανε την αναγκαιότητα για την σε βάθος στατιστική ανάλυση δεδομένων, την αξιοποίηση λύσεων που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας (π.χ. lie detectors), τη διαρκή ενημέρωση της κοινωνίας με στόχο τη διαμόρφωση σωστής κουλτούρας και νοοτροπίας,  τη χορήγηση προς τους διαμεσολαβητές κινήτρων που συνδέονται με μακρόχρονους χαμηλούς δείκτες ζημιών και τη σύσταση συμβουλευτικών ομάδων καταπολέμησης της ασφαλιστικής απάτης.

Όσο για τα αίτια στα οποία αποδίδεται διεθνώς η έξαρση της ασφαλιστικής απάτης ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ ανέφερε καταρχήν την κακή νοοτροπία των ανθρώπων ή αλλιώς τον «Ηθικό Κίνδυνο». Ειδικότερα σημείωσε ότι υπάρχουν ασφαλισμένοι που πιστεύουν ότι δεν διαπράττουν κάποιο έγκλημα κι ότι είναι ηθικό και δικαιούνται να πάρουν πίσω μέρος των χρημάτων τους που πληρώνουν επί δεκαετίες ως ασφάλιστρο. Ως ένα δεύτερο αίτιο ξεχώρισε το «οικονομικό στρες» ή την «οικονομική δυσχέρεια» και πιο συγκεκριμένα την πίεση που ασκείται πολλές φορές σε ένα άτομο ή μια επιχείρηση που στερείται ρευστότητας να στραφεί στην ασφαλιστική απάτη ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα. Ως τρίτο αίτιο ανέδειξε την «ευκολία» της απάτης, σημειώνοντας την έλλειψη ικανού ελέγχου, καθώς και το γεγονός ότι η «ευκολία» κρύβει την λέξη «ευκαιρία» να διαπράξει κάποιος μια κακόβουλη ενέργεια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τεχνικές Ασφαλίσεις: Ένα στρατηγικό εργαλείο διαχείρισης κινδύνου για τις επενδύσεις

Προστιθέμενη αξία του μεσίτη ασφαλίσεων, να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ επενδυτών, εργολάβων, μελετητών, ασφαλιστικών, δημιουργώντας συνθήκες εμπιστοσύνης και ασφάλειας

Το ΔΣ του ΣΕΜΑ μετά την ανασυγκρότηση

Ο Δημήτριος Σπανός αντικαθιστά τον Νικόλαο Βαγιάννη, ενώ ο Μιχάλης Νικούλης προάγεται σε τακτικό μέλος ΔΣ

Έξοδος από τον λαβύρινθο

Στο δαιδαλώδες πλαίσιο συμμόρφωσης του κλάδου κατασκευών, οι πελάτες χρειάζονται ένα σταθερό χέρι να τους καθοδηγεί και να τους επιτρέπει να εργαστούν απρόσκοπτα

Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Export Credit Greece ο Νίκος Βαγιάννης

Ο κ. Βαγιάννης είχε ενεργό θεσμικό ρόλο ως Ταμίας του ΣΕΜΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

NN Hellas: Ισχυρές ετήσιες επιδόσεις με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και την κοινωνική ευθύνη

1 δισ. ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2025 και, βάσει αυτών, διατήρηση της 1ης θέσης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Πασχαλινό bazaar με κοινωνικό αποτύπωμα στα γραφεία της Groupama Ασφαλιστικής

Σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού και τα Παιδικά Χωριά SOS, που προσφέρουν καθημερινά φροντίδα και στήριξη σε παιδιά και οικογένειες

Το πασχαλινό μήνυμα του Πάνορμου

«Ευκαιρία να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό, να εκτιμήσουμε όσα έχουμε καταφέρει και να αντλήσουμε δύναμη για όσα έρχονται»

1ο Πασχαλινό Bazaar, με την ΕΛΕΠΑΠ και το Make-a-Wish, για τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη και Kinsen

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιωσιμότητας, και με την ένθερμη συμμετοχή των εργαζομένων του

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αλλάζουν από σήμερα οι τάσεις στα ασφάλιστρα πολέμου, τι λένε οι μεσίτες για την εκεχειρία

Με την αύξηση της ζήτησης για ασφάλιση έρχονται και σημαντικές διορθώσεις στις τιμές των ασφαλίστρων

ΕΕΑ: Πράξεις αγάπης σε 6 κοινωνικές δομές ενόψει Πάσχα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Οι ΜμΕ, μέσω των δράσεων του ΕΕΑ, ενισχύουν τη συνοχή και την ανθρωπιά»

Το κόστος μετακίνησης αυτό το Πάσχα: Τι πληρώνουμε για καύσιμα και ασφάλεια;

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες αλλά και συμβουλές, από το Pricefox

Αυξάνεται η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις το Πάσχα – Στο προσκήνιο η ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη

Το πρόγραμμα ERGO My Home Bnb συνδυάζει καλύψεις περιουσίας και αστικής ευθύνης

Το ΕΣΥ μειώνει δραστικά τις λίστες αναμονής με τα Απογευματινά Χειρουργεία

Η σημαντική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση των επεμβάσεων έχει πετύχει, σύμφωνα με το Υπουργείο, μείωση της τάξης του 86,5%