Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΑΔΕ για τις εξελίξεις στο ΕΕΑ

Η ΄Ενωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβούντων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) στην οποία μετέχουν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Πρακτόρων (ΠΟΑΠ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΑΣ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΣΑΣ) και ο Σύνδεσμος των Συνεργαζομένων με Μεσίτες Lloyd’s στην Ελλάδα, απέστειλαν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και κοινοποίησαν στο γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, στο γραφείο του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης &  Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του Υφυπουργού κ. Ντίνου Ρόβλια, την κάτωθι επιστολή:
       
«Προς  την                                                                                
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
του ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΟΙΝΟΠ.:  Γραφείο Πρωθυπουργού
       Γραφείο Υπουργού, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
                   Γραφείο Υφυπουργού, κ. Ντίνου Ρόβλια
                  
Πληροφορούμεθα με δυσάρεστη έκπληξη ότι η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου σας, εισηγήθηκε χωρίς προηγούμενη έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, και προκάλεσε απόφαση του Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με την οποία εντάσσει μόνον τον κλάδο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στον τομέα της Παροχής Υπηρεσιών περιορίζοντας ταυτόχρονα τις έδρες που μπορεί να καταλάβει στις επερχόμενες εκλογές σε οκτώ (8).

Οι Ενώσεις των Διαμεσολαβούντων, εκπροσωπώντας 30.000  ασφαλιστές εκ των οποίων 10.000 είναι εγγεγραμμένα Μέλη στο Επιμελητήριο της Αθήνας, εκφράζουμε την έντονη αντίδραση και δυσαρέσκειά μας, καθώς η απόφαση αυτή υποβαθμίζει το ρόλο του κλάδου μας σε κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης κοινής θέσης, για θέματα που αφορούν το Επιμελητήριο, περιορίζοντας ταυτόχρονα την δύναμη της φωνής και την δυνατότητα που θα έχουμε να παρεμβαίνουμε σε κρίσιμα θέματα της αγοράς.

Στο Επιμελητήριο σήμερα είναι εκλεγμένα 21 Μέλη μας που αποτελούν ισχυρή φωνή και συνδιαμορφώνουν αποφάσεις, καθώς η τάξη των Διαμεσολάβησης είναι υποχρεωτικά και άρρηκτα συνδεδεμένη με το Επιμελητήριο.
Πληροφοριακά σας ενημερώνουμε ότι στο Επιμελητήριο του Πειραιά όπου είναι εγγεγραμμένα περίπου 2.500 Μέλη εκλέγονται 14 αντιπρόσωποι, και στο Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης όπου είναι εγγεγραμμένα περίπου 3.500 Μέλη εκλέγονται 22 αντιπρόσωποι.

Η απόφαση που έχει εκδοθεί δεν έχει λάβει υπ΄ όψιν ότι, σύμφωνα με τον Ν. 2081/92, άρθρ. 3β, παραγρ. 2β, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 3419/05, άρθρ. 22, απαιτείται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σας, που δεν εκχωρείται, για τον καθορισμό του αριθμού των αντιπροσώπων στο Δ.Σ.  και ο καθορισμός αυτός πρέπει να στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και να λαμβάνει υπ΄ όψιν τον αριθμό των μελών του κάθε τμήματος, και την συνεισφορά τους στην τοπική και εθνική οικονομία.

Σας κάνουμε γνωστό ότι παγκοσμίως οι κατηγορίες που υπάγονται στην Παροχή Υπηρεσιών κατανέμονται με αντικειμενικά κριτήρια και ενδεικτικά περιλαμβάνουν λογιστές, φοροτέχνες, γραφεία μελετών Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών, συμβούλους, διαφημιστές, γραφεία οργανώσεως συνεδρίων, προγραμματιστές, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, μεταφραστές, γραφίστες, πραγματογνώμονες, ελεγκτές, τεχνικούς ασφαλείας κ.λ.π. Πουθενά στον κόσμο η παροχή υπηρεσιών δεν εξαντλείται στους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές.

Με δεδομένο ότι αυτού του είδους η κατάταξη δεν έχει εφαρμογή παρά μόνο στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, καθώς σε όλα τα άλλα Επιμελητήρια, όπως π.χ. Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Λακωνίας, Καρδίτσας, Χαλκιδικής και όπου αλλού, ελήφθησαν υπ΄ όψιν οι αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και όλα τα αντικειμενικά κριτήρια που ορίζει ο Νόμος, σας καλούμε να ανατρέψετε άμεσα την απόφαση αυτή που προσβάλει βάναυσα την τάξη της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και ακυρώνει την αξιοκρατική ισορροπία του Επιμελητηρίου, και να καταδικάσετε έμπρακτα τέτοιου είδους τακτικές που δεν προσθέτουν κύρος αλλά υποβαθμίζουν τον ρόλο και το έργο του μεγαλύτερου Επιμελητηρίου της χώρας».