Διαμαρτυρίες από τους ασφαλιστές για τις αλλαγές στη σύνθεση του ΔΣ του ΕΕΑ

Ανακοίνωση προς τη Διοικητική  Επιτροπή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών απέστειλε στις 5 Ιανουαρίου ο κ. Ιωάννης Δρούλιας, Α΄ Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος και Μέλος Δ.Σ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, διαμαρτυρόμενος σχετικά με τον αριθμό των μελών που θα αντιπροσωπεύουν τον κλάδο των διαμεσολαβούντων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

«Έμεινα κατάπληκτος από την διαπίστωση, μετά από  ενημέρωση που μου έγινε, ότι ο κλάδος των διαμεσολαβούντων στην ιδιωτική ασφάλιση  προσώπων και ο κλάδος των μεσιτών αστικών συμβάσεων, κατόπιν  σύμφωνης  γνώμης της Διοικητικής Επιτροπής μπορεί να εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών μόνο με οκτώ (8) έδρες αντιπροσωπεύοντας μόνον αυτοί την ομάδα των μελών του Επιμελητηρίου που παρέχουν υπηρεσίες.

Η Διοικητική Επιτροπή προκειμένου να κατατάξει τα μέλη του Επιμελητηρίου σε δύο τμήματα Επαγγελματιών και Υπηρεσιών, ανέθεσε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο αναπληρωτής Καθηγητής κος Σπύρος Γούναρης, την μελέτη γι’ αυτήν την κατάταξη. 

Μας υπεβλήθη η μελέτη αυτή τον Ιούνιο του 2010, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ομαδοποίηση αυτή θα επιτρέψει στο ΕΕΑ να διαμορφώσει μια αρτιότερη από πλευρά ουσίας εικόνα περιττών κρίσιμων αλλά διαφορετικών παραμέτρων που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των μελών του και να αναλάβει τις αναγκαίες δράσεις ώστε να υποστηρίζονται πληρέστερα τα μέλη τους».

Πίστευα ότι αυτή η μελέτη θα ήταν πολύ χρήσιμη για την λειτουργία του Επιμελητηρίου και ιδιαίτερα για την υποστήριξη του κάθε τμήματος με ιδιαιτερότητες  και εφόσον βέβαια υπήρχε υπεύθυνη και έγκυρη διαβεβαίωση ότι ο τρόπος αυτός εκλογής μελών Δ.Σ. είναι σύννομος.

Δεν μας έγινε ποτέ γνωστό, ούτε σχολιάστηκε ποτέ στην Διοικητική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχω,  δεύτερη συνεχιζόμενη μελέτη που κατέληγε, ως μη όφειλε, στο πόσες θέσεις αντιστοιχούν στο Διοικητικό Συμβούλιο στους Επαγγελματίες και τους ασκούντες υπηρεσίες.

Αυτή η μελέτη εστάλη με απόφαση της Δ. Επιτροπής στις 30/08/2010, στο Υπουργείο και διερωτώμαι ποιοι σοβαροί λόγοι επέβαλαν να γίνει αυτό μέσα στον Αύγουστο και δεν εκρατήθη να μελετηθεί προσεκτικά εφ’ όσον είχε διαφορετικό συμπέρασμα και τελική πρόταση στην κατανομή αντιπροσώπων στο Δ.Σ. 

Θα ήταν εγκληματικό για τον κλάδο που υπηρετώ επί τριάντα χρόνια γενικά και δεκατέσσερα χρόνια μέσω του Επιμελητηρίου ως Αντιπρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής, να δεχόμουν τόσο για την διαμεσολάβηση όσο και για τους μεσίτες αστικών συμβάσεων που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. του ΕΕΑ μια τέτοια εισήγηση, η οποία εστάλη χωρίς κανένα σχολιασμό και καμιά συζήτηση.

Μια τέτοια σημαντική εισήγηση θα έπρεπε να έλθει και στο Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου αφορά, προκειμένου να ληφθεί σωστή απόφαση, όπως έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσ/νικης με κατανομή εδρών 38 στις υπηρεσίες και 23 στους επαγγελματίες και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς με 25 έδρες στις υπηρεσίες και 36 έδρες στους επαγγελματίες.   

Αναλογίζομαι μήπως ο κ. Γούναρης που επί είκοσι περίπου χρόνια στηρίζει το Επιμελητήριο, δεν αξιολόγησε σωστά την λίστα των διακοσίων ενενήκοντα τριών δραστηριοτήτων που έχει το ΕΕΑ προκειμένου να επιλέξει ποιοι και πόσοι ανήκουν στους παρέχοντες υπηρεσίες και ποιοι και πόσοι στους επαγγελματίες, προκειμένου η μελέτη του να είναι αντικειμενική και σωστή, ή μήπως έκανε τυχαία επιλογή η οποία όμως είναι απαράδεκτη.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η μελέτη αυτή του Πανεπιστημίου πέραν του ότι δεν έχει λάβει υπ’ όψιν της όλα τα επαγγέλματα, είναι απαράδεκτη και καταστροφική για τους αναφερόμενους κλάδους Διαμεσολάβησης και Αστικών Συμβάσεων και παρακαλώ όπως συγκληθεί εκτάκτως το Δ.Σ. στο οποίο να τεθούν υπ΄όψιν τα γενόμενα και να προσδιοριστούν ποια μέλη ανήκουν σε κάθε τμήμα προκειμένου να έχουν σωστή εκπροσώπηση, αφού καταλήγουμε δια της αριθμητικής δυνάμεως  των μελών να καθορίζουμε την εκπροσώπησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΑ. 

Αν δεν γίνει αυτό, θα παραιτηθώ από την θέση του Αντιπροέδρου, του Προέδρου της Αστικής Εταιρίας «Προμηθέας» και της Επιτροπής Μητρώου, διαμαρτυρόμενος ότι λάθρα, χωρίς ιδιαίτερη ενημέρωση, διαλογική συζήτηση και προβληματισμό, αποφασίσαμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα το οποίο θα έπρεπε με δική μας εισήγηση να εισάγουμε σε έκτακτο Δ.Σ. για την σωστή αναλογική εκπροσώπηση των μελών του, ιδιαίτερα δε για τον διαχωρισμό Επαγγελματιών και Υπηρεσιών.

                                                                                                                                                                                Ιωάννης Δρούλιας»