Κοινή δράση των διαμεσολαβητών για την εξυγίανση του κλάδου

Οι εξελίξεις σήμερα τρέχουν και το τοπίο αλλάζει στον ασφαλιστικό κλάδο και στην διαμεσολάβηση γενικότερα. Στο χώρο μας καλούμαστε να ανατρέψουμε παγιωμένες πρακτικές και στρεβλώσεις ετών και ταυτόχρονα να υπερασπισθούμε δικαιώματα και αυτονόητες κατακτήσεις για να προστατεύσουμε το επάγγελμα και την ύπαρξή μας.

Ήδη με την σύσταση και της νέας Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος επιχειρούμε για πρώτη φορά, οι θεσμικοί φορείς, να δράσουμε από κοινού και να εκφράσουμε, χωρίς πολυφωνία, την αγωνία και τον προβληματισμό του κλάδου μας, απέναντι στα μεγάλα θέματα που είναι και εμπόδια στην υγιή ανάπτυξη της Ασφαλιστικής Αγοράς. Τα εναλλακτικά δίκτυα, το bancassurance, οι έωλες και ετεροβαρείς ασφαλιστικές συμβάσεις, τα πολλαπλά τιμολόγια, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η ανεπαρκής εποπτεία αλλά και η ελλιπής παιδεία δημιούργησαν μία αγορά ελάχιστα ελκυστική και οδήγησαν τον θεσμό στην αμφισβήτηση και την ανυποληψία.

Σήμερα πια δεν έχουμε άλλα περιθώρια, αν θέλουμε να δούμε τον κλάδο να αναγεννιέται και οι διαμεσολαβούντες να διατηρούμε τον ρόλο που αξιακά και ουσιαστικά μας ανήκει. Έχουμε την υποχρέωση να συμβάλλουμε στην θέσπιση κανόνων δεοντολογίας και να απαιτήσουμε την εφαρμογή της σωστής εποπτείας και στα του οίκου μας, και λέγοντας «οίκος» εννοούμε κυρίως την συμβατική σχέση Διαμεσολαβούντων και Ασφαλιστή, όπου όλα αυτά τα χρόνια άνθισε το ατομικό και κοντόφθαλμο συμφέρον και βοήθησε να δημιουργηθούν στρεβλώσεις που τις πληρώνουμε σήμερα όλοι μας. 

Έχουμε επίσης, την υποχρέωση να αναδείξουμε την προστιθέμενη αξία της εργασίας μας, να την δικαιολογήσουμε, να την αξιοποιήσουμε και να την υπερασπισθούμε, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μέσα από αναβαθμισμένη γνώση και συνεχή ενημέρωση.

Δεν μπορεί η απρόσιτη και ισοπεδωτική τραπεζική πώληση να υμνείται και η πώληση του επαγγελματία διαμεσολαβητή, που καταθέτει την ψυχή του, να αμφισβητείται και να περιορίζεται με διάφορα προσχήματα. Έχουμε, τέλος, την υποχρέωση να παρουσιάσουμε μία νέα κοινά αποδεκτή ασφαλιστική σύμβαση, που δεν θα είναι απλά ετεροβαρής, θα ορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και των δύο μερών, δεν θα θεωρούνται μονομερώς! 

Όλοι οι όροι θα είναι ουσιώδεις και δεν θα τροποποιούνται οποτεδήποτε και αυθαίρετα υπό το πρόσχημα της αλλαγής, της όποιας, εταιρικής πολιτικής. Η εποχή του διανύουμε είναι εντελώς ιδιαίτερη. Δεν έχει προηγούμενο και πιστεύω ότι μας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να ορίσουμε κάποιες αξίες από την αρχή.