Δώστε οδηγίες στα ελληνικά…

Χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω των οποίων προσδοκάται να φυσήξει αέρας ανάπτυξης στην αγορά ανακοίνωσε ο υπουργός αρμόδιος για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, κ. Μ. Χρυσοχοϊδης. Μεταξύ αυτών αλλάζει όνομα και ρόλο το ΤΕΜΠΜΕ, δημιουργούνται νέα ταμεία, αξιοποιούνται κοινοτικές πρωτοβουλίες και πολλά ακόμη.
Αναμφισβήτητα, οι επιχειρήσεις χαιρετίζουν παρόμοιες ανακοινώσεις αλλά ταυτόχρονα περιμένουν να τις δουν να «περπατάνε» στην πράξη. 

Και αυτό διότι η απόσταση από την θεωρία μέχρι την εφαρμογή της, στην καθημερινότητα της αγοράς αποτελεί μελανό σημείο της λειτουργίας του κράτους. Η υφιστάμενη κατάσταση έχει ως εξής: εκατοντάδες δραστηριότητες αγωνιούν για το μέλλον τους. Κύριο πρόβλημα η έλλειψη ρευστότητας όπου πλήττει όλο και περισσότερους κλάδους  με αποτέλεσμα οι εταιρείες που βρίσκονται σε αυτούς να αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. 

Ο τομέας των επενδύσεων παραμένει ασαφής προκαλώντας αποστροφή στους ξένους επενδυτές οι οποίοι τρέπονται σε αναζήτηση χωρών που οι επενδυτικές διαδικασίες ολοκληρώνονται γρήγορα και έτσι μπορούν να δουν την επένδυσή τους να γίνεται πράξη. 

Η καταναλωτική ζήτηση βαίνει μειούμενη οδηγώντας σε σύστοιχη μείωση της παραγωγής που με τη σειρά της προκαλεί πλήγμα στην αγορά εργασίας.

Αγκάθι παραμένει και η γραφειοκρατία. Στα γρανάζια της «παραδίδεται» -ακόμα- κάθε προσπάθεια ανάπτυξης ενώ το δαιδαλώδες σύστημα στο οποίο περιπλέκεται κάθε μεγάλη ή μικρή επιχειρηματική δράση δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε όσους τολμούν να δημιουργήσουν. 

Οι διαπιστώσεις αυτές αποτελούν καθημερινή συζήτηση στην αγορά. Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες δίνουν τη δική τους μάχη για να σταθούν ή και να αναπτυχθούν στην ελληνική επικράτεια. Όλα αυτά και πολλά ακόμη κάνουν σαφές ότι ο χρόνος πλέον για την ελληνική οικονομία μετρά αντίστροφα και η απορία για τις καθυστερήσεις που καθημερινά ανακαλύπτονται, διογκώνεται. Είναι αξιοσημείωτη η παρατήρηση επιχειρηματιών ότι δεν υπάρχει συνέχεια στις κυβερνητικές επιλογές σε καίριους τομείς όπως αυτός των επενδύσεων που η Ελλάδα ακόμη δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα επενδυτικό νόμο που θα αποτελεί μια σταθερή βάση προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων. Σε αντιδιαστολή άλλες χώρες δίνουν τα εχέγγυα άμεσα για αποδοχή νέων κεφαλαίων προσφέροντας εύφορο έδαφος σε επενδυτές να αναπτυχθούν οι οποίοι με τη σειρά τους προσφέρουν πολλά στη χώρα που τους υποδέχεται ευνοϊκά, με διαφάνεια, και απόλυτη καθαρότητα διαδικασιών.  Τώρα ήλθαν –και ανακοινώθηκαν- τα νέα χρηματοδοτικά «εργαλεία». Χρειάζεται όμως να δοθούν και οδηγίες στα ελληνικά…