Ευρωπαική Επιτροπή: Η ΕΕ διαφύλαξε την αξιοπιστία του ευρώ

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα και τελευταία η Ιρλανδία συντάραξαν την ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή οικονομία. Η ΕΕ αντέδρασε γρήγορα χορηγώντας οικονομική βοήθεια στις χώρες αυτές και έτσι διαφύλαξε την αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των αγορών. Ταυτόχρονα δημιούργησε έναν καινοτόμο μηχανισμό με κονδύλια περίπου 500 δισ. ευρώ για να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και συγκρότησε θεσμικά όργανα εποπτείας των χρηματοπιστωτικών αγορών. 

Για να αντιμετωπίσει την κρίση, η ΕΕ δεσμεύτηκε επίσης να λάβει μέτρα τόνωσης της απασχόλησης: ενεργοποίησε 100 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση μικροπιστώσεων (δανείων μικρότερων από 25.000 ευρώ) υπέρ των ανέργων που θα επιθυμούσαν να συστήσουν δική τους επιχείρηση. 

Την περασμένη άνοιξη, οι ταξιδιώτες που παγιδεύτηκαν στα αεροδρόμια λόγω του νέφους ηφαιστειακής στάχτης μπόρεσαν να λάβουν αποζημιώσεις και βοήθεια χάρη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των επιβατών αεροπορικών μεταφορών. Από φέτος, τα άτομα που ταξιδεύουν με τραίνο ή με πλοίο έχουν τα ίδια δικαιώματα. Έτσι, σε περίπτωση καθυστέρησης, το 50 % του αντιτίμου ενός σιδηροδρομικού εισιτηρίου μπορεί στο εξής να επιστραφεί. 

Όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, στους πολίτες που εμπλέκονται σε δικαστική διαδικασία σε ένα άλλο κράτος μέλος της Ένωσης παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες μετάφρασης και διερμηνείας, χάρη σε νέο ευρωπαϊκό νόμο. 

Η ΕΕ δεν έχει εξάλλου ξεχάσει τους καταναλωτές. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ή η ανάπτυξη κοινού μοντέλου για τους φορτιστές των κινητών τηλεφώνων αποτελούν αποδείξεις της δράσης της για βελτίωση της καθημερινότητας των Ευρωπαίων. 

Τέλος, στο εξωτερικό, η Ένωση επιβεβαίωσε το 2010 τον ρόλο της ως πρώτου παγκόσμιου χορηγού βοήθειας σε πολλές χώρες που επλήγησαν από φυσικές ή οικολογικές καταστροφές. Ο ρόλος της ήταν σημαντικός όσον αφορά τη διεθνή βοήθεια που χορηγήθηκε στην Αϊτή μετά τον σεισμό.