FXCM: Κατρακυλά το ευρώ

Πτώση για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε την Παρασκευή το ευρώ έναντι του δολαρίου. Στην Ευρώπη τα οικονομικά στοιχεία για τη Γερμανία απογοήτευσαν καθώς οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε στα 11,8 δισ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι ενώ στην γερμανική οικονομία παρατηρείται η μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων δυο δεκαετιών και τα επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σημειώνουν συνέχεια άνοδο, οι Γερμανοί δεν έχουν αρχίσει να καταναλώνουν.

 Η κρίση χρέους αναμένεται να λάβει μεγάλες διαστάσεις όσο θα περνούν οι μέρες και θα πλησιάζουμε στον επόμενο μήνα. Τα spread των ευρωπαϊκών οικονομιών σημειώνουν ασταμάτητη άνοδο με αυτά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας να προμηνύουν το «ξέσπασμα της καταιγίδας». Αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη οδηγείται κατά κάποιο τρόπο στον έλεγχο των πάντων από το ΔΝΤ και καμία αγορά ομολόγων από τη Κίνα δεν είναι δυνατόν να σώσει τη κατάσταση. 

Από την άλλη, η Ελλάδα δέχεται έναν απίστευτο πόλεμο, με τα ομόλογα κάθε διάρκειας να ξεπουλιούνται και τα επιτόκια να φτάνουν σε αστρονομικά επίπεδα.

Εντυπωσιακή η άνοδος του δολαρίου

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών του 2010 είχαμε πει ότι παρά τις πιέσεις που δεχόταν το δολάριο έναντι των βασικών νομισμάτων, ο δείκτης δολαρίου δε σημείωνε πτώση αλλά είχε περάσει σε μια βραχυπρόθεσμη πλάγια τάση, η οποία είχε επιτρέψει στα ανταγωνιστικά νομίσματα να σημειώσουν άνοδο. Με την ίδια λογική η στασιμότητα του δολαρίου είχε προκαλέσει ξέφρενη άνοδο στα εμπορεύματα και στις μετοχές.

Με την έλευση του νέου έτους το δολάριο έχει ενισχυθεί με το ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εβδομάδων. Κάτι τέτοιο είχε αρχίσει να διαφαίνεται εδώ και περίπου ένα μήνα καθώς τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονταν έδειχναν ότι οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαίωσαν αυτό το γεγονός και καθώς η ρευστότητα στην αγορά έχει επανέλθει το δολάριο ανέκτησε τη δυναμική του γρήγορα.

Έτσι η ισοτιμία EUR/USD σημειώνει πτώση στα 1,3145 ενώ έντονα ανοδικά κινήθηκε και έναντι του γεν με την ισοτιμία USD/JPY να διαπραγματεύεται στα 83,10 γεν. Σχετικά μάλιστα με την τεχνική εικόνα της ισοτιμίας EUR/USD, οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις βρίσκονται πλέον στην περιοχή του 1,3100-20, όπου συναντάται η ανοδική γραμμή τάσης, που βλέπουμε στο ημερήσιο γράφημα, και στη συνέχεια στα χαμηλά του Δεκεμβρίου στο 1,3050-70.