Σε αντίστροφη μέτρηση οι ασφαλιστικές εταιρείες

Στο μικροσκόπιο της Τραπέζης της Ελλάδος βρίσκονται από προχθές Δευτέρα τα Μητρώα Επενδύσεων όσων ασφαλιστικών εταιρειών ανταποκρίθηκαν στην προβλεπόμενη -από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο- προθεσμία κατάθεσης, των στοιχείων για τις επενδύσεις του κλάδου με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2010.
 
Πληροφορίες του Insurance World αναφέρουν ότι η ΤτΕ έχει δώσει άτυπη πενθήμερη παράταση σε όσες εταιρείες δεν κατέθεσαν τα Μητρώα τους λόγω του μικρού διαστήματος που μεσολάβησε από την 1η του έτους, αλλά και των εορτών της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ενδιαφέρον της Τραπέζης της Ελλάδος επικεντρώνεται δευτερευόντως στην τήρηση των σχετικών προθεσμιών. Όλο το βάρος της πέφτει στο υλικό που έχει στη διάθεσή της, καθότι εκτός από τις επενδύσεις περιλαμβάνει και στοιχεία για τις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.
 
Ήδη πάντως τα αρμόδια στελέχη της ΤτΕ επεξεργάζονται τις επενδύσεις του κλάδου, που αφορούν:
 
-          Στα κρατικά ομόλογα και το πώς αποτιμήθηκαν.
-          Στα εταιρικά ομόλογα και τις αρνητικές υπεραξίες στις οποίες οδήγησαν τον κλάδο.
-          Αντίστοιχα, στις μετοχές και τις απώλειες που επιφύλαξαν σε όσους τις εμπιστεύθηκαν το 2010.
-          Στα ακίνητα, για τα οποία η κυβέρνηση προετοιμάζει αυξήσεις αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα λειτουργήσουν ενισχυτικά προς τις ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη των αποθεμάτων τους.
 
Στο μεταξύ, ο… Γολγοθάς των ασφαλιστικών εταιρειών για τη συγκέντρωση και κατάθεση στην ΤτΕ του συνόλου των στοιχειών που προβλέπει ο νόμος δεν σταματά στα Μητρώα Επενδύσεων. Αυτές τις ημέρες υποχρεούνται να καταθέσουν τα στοιχεία για τα αποθέματα των εκκρεμών ζημιών και στις 21 Ιανουαρίου τα στοιχεία τα οποία ζήτησε εκτάκτως η Εποπτική Αρχή για την προετοιμασία τους σχετικά με τη Solvency II, το πλάνο τριετίας και την εταιρική διακυβέρνηση, ώστε να έχει μια πλήρη «ακτινογραφία» του κλάδου πριν τη συνάντηση της 31ης Ιανουαρίου.