Σκληρή εποπτεία από την ΤτΕ

Την ενίσχυση του προσωπικού της προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος με την πρόσληψη 65 υπαλλήλων επιστημονικού προσωπικού, σημαντικό μέρος των οποίων θα αξιοποιηθεί για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της ασφαλιστικής αγοράς. Η κάλυψη των θέσεων θα γίνει μέσα από διαγωνιστική διαδικασία του ΑΣΕΠ και σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, προβλέπεται η πρόσληψη 4 αναλογιστών, αλλά και 6 υπαλλήλων για την κανονιστική συμμόρφωση και την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Το νέο επιστημονικό προσωπικό θα επανδρώσει την Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων που έχει αναλάβει την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς και θα προστεθεί στο προσωπικό των 33 υπαλλήλων που έχουν ήδη μεταφερθεί από την καταργηθείσα Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Όπως προβλέπει η σχετική προκήρυξη οι 4 αναλογιστές θα καλύπτουν τη δραστηριότητα του ελέγχου:

•    της επάρκειας τεχνικών αποθεμάτων
•    του υπολογισμού κεφαλαιακών απαιτήσεων
•    της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών προϊόντων
•    της διαχείρισης των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών κινδύνων
•    των αναλογιστικών προτύπων
•    και της διενέργειας επιτόπιων γενικών και ειδικών ελέγχων σε ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις

Αντίστοιχα οι υποψήφιοι για την κανονιστική συμμόρφωση και την ασφαλιστική διαμεσολάβηση θα ελέγχουν:

•    την τήρηση του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα
•    την τήρηση των αρχών και συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης
•    την επάρκεια των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων
•    την τήρηση της νομοθεσίας για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και του Κώδικα Δεοντολογίας των φορέων της ασφαλιστικής αγοράς
•    τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση παραβιάσεων κανόνων δημοσίου δικαίου της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας εκ μέρους των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Η ενίσχυση της αρμόδιας Επιτροπής σηματοδοτεί την αναβάθμιση του εποπτικού ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο δείγμα γραφής της οποίας δόθηκε με τη χθεσινή απόφαη ανάκλησης της άδειας της VDV Leben. Το κλείσιμο της εταιρείας, η οποία είχε υποχρεωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε δέσμευση της περιουσίας της και υποχρέωση αναστολής εργασιών, ήταν αναμενόμενο, καθώς η διοίκηση της εταιρείας δεν κατάφερε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το άνοιγμα των 45 εκατ. ευρώ που διαπιστώθηκε στα αποθέματά της.

Η διερεύνηση της υπόθεσης απέδειξε ότι η διοίκηση της εταιρείας εξαπατούσε επί μια δεκαετία περίπου τις εποπτικές αρχές, προσκομίζοντας πλαστά πιστοποιητικά από τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank για την κάλυψη των αποθεμάτων της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζα της Ελλάδος με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της VDV Leben ενεργοποιείται το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, αναλαμβάνοντας την προσπάθεια μεταβίβασης των ασφαλιστηρίων ζωής με στόχο τη συνέχισή τους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου έχει ήδη τοποθετηθεί επόπτης ασφαλιστικής εκκαθάρισης, ο οποίος θα αναλάβει την αποτίμηση των όποιων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αλλά και των υποχρέωσεών της απέναντι στους ασφαλισμένους.

 Να σημειωθεί ότι η εταιρεία είχε εκδώσει 12.000 περίπου ασφαλιστήρια συμβόλαια, από τα οποία τα 8.000 περίπου στη Γερμανία μέσω του ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και άλλα 4.000 περίπου στην Ελλάδα.