Παράταση στην ευνοϊκή αποτίμηση των ομολόγων ζητά η ΕΑΕΕ για το 2011

Παράταση στην ευνοϊκή αποτίμηση των ομολόγων και για το 2011, ζητά με επιστολή της προς την Τράπεζα της Ελλάδος, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Το αίτημα αφορά την ισχύ της αποτίμησης των κρατικών τίτλων στην τιμή κτήσης, προκειμένου όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή να απορροφηθούν οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης, που συντηρεί υψηλά τα spreads των ελληνικών τίτλων.

Το μέτρο της ευνοϊκής αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων έχει εφαρμοστεί για δύο συνεχή έτη και συγκεκριμένα για τις χρήσεις 2009 και 2010. Η υιοθετηση του μέτρου και για τρίτη χρονιά θεωρείται επιβεβλημένη στο βαθμό που και το 2011, δεν θα έχουν εκλείψει οι συνθήκες αποκλιμάκωσης του χρέους.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι ασφαλιστικές εταιρείες ξεπέρασε σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του εξαμήνου του 2010 τα 5 εκατ. ευρώ έναντι 4,7 δις ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα και αποτελεί τη βασικότερη κατηγορία επενδύσεων στο χαρτοφυλάκιο του ασφαλιστικού κλάδου.

Αν και στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες δεν καταγράφεται η διάκριση μεταξύ ελληνικών και ξένων κρατικών τίτλων, εκτιμάται ότι ο κύριος όγκος του χαρτοφυλακίου των ομολόγων είναι σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Η δυνατότητα της αποτίμησής τους στην τιμή κτήσης επιτρέπει στο κλάδο να περιορίσει τις ζημιές που εμφανίζουν τα ελληνικά ομόλογα από την άνοδο των spreads, απολαμβάνοντας μάλιστα υψηλές αποδόσεις εάν τα διακρατήσουν έως τη λήξη τους.
Οι κρατικοί τίτλοι αποτελούν άλλωστε τη βασική επενδυτική επιλογή των ασφαλιστικών εταιρειών, αντιπροσωπεύοντας το 60% του χαρτοφυλακίου των επενδύσεων. Σημειώνεται ότι οι συνολικές επενδύσεις του κλάδου ανήλθαν στο τέλος εξαμήνου στα 8,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας οριακή άνοδο κατά 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.