Έρχονται ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων

Σε αναπροσαρμογή της τιμολογιακής τους πολιτικής στο αυτοκίνητο προχωρούν οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες το 2011, ενόψει της αναπροσαρμογής των ανώτατων ορίων αποζημιώσεων που τίθεται σε εφαρμογή από την αρχή του νέου χρόνου. 

Από την 1η Ιανουαρίου η ανώτερη αποζημίωση που μπορεί να επιδικαστεί σε περίπτωση σωματικής βλάβης, ορίζεται στις 750 χιλιάδες ευρώ ανά θύμα, από 500 χιλιάδες ευρώ που ισχύει σήμερα. Αντίστοιχα, σε περίπτωση υλικής ζημιάς το όριο αποζημίωσης αναπροσαρμόζεται σε 750 χιλιάδες ευρώ ανά ατύχημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων, από 500 χιλιάδες ευρώ που ισχύει σήμερα.

Το σύνθημα των αυξήσεων στην αγορά δίνει η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η Εθνική Ασφαλιστική με συνολικό ασφαλισμένο στόλο 900.000 αυτοκινήτων η οποία ανακοίνωσε αυξήσεις 4,8% για τον κλάδο της αστικής ευθύνης. Τα νέα τιμολόγια τίθενται σε εφαρμογή από την αρχή του χρόνου για όλες τις ανανεώσεις ασφαλίστρων, που θα υπολογίζονται από την έναρξή τους, δηλαδή χωρίς την αναδρομική χρέωση ασφαλίστρων. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε συγκρατήσει χαμηλά τα ασφάλιστρα για όλο το 2010, καθώς είχε διατηρήσει αμετάβλητα τα τιμολόγια στον κλάδο της αστικής ευθύνης.

Τη σκυτάλη των αυξήσεων παίρνει η Αγροτική Ασφαλιστική, με ασφαλισμένο στόλο οχημάτων 380.000 αυτοκίνητα. Η διοίκηση της εταιρείας απέστειλε στην εκπνοή της εβδομάδας την εγκύκλιο προς το δίκτυο, που προβλέπει μεσοσταθμικές αυξήσεις στο 6% για την αστική ευθύνη των επιβατικών αυτοκινήτων. Οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες για συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων που επιβαρύνουν το χαρτοφυλάκιο με μεγάλες ζημιές και θα εφαρμοστούν επίσης από την αρχή της χρονιάς. 

Στο 4% – 5% κυμαίνονται οι αυξήσεις που θα κάνει η Allianz, η οποία έχει ασφαλισμένο στόλο 235.000 περίπου αυτοκίνητα. Τα νέα τιμολόγια τίθενται σε εφαρμογή από την αρχή του χρόνου, αλλά θα εφαρμόζονται στην επέτειο της λήξης των συμβολαίων. Στο 3% υπολογίζονται οι αυξήσεις που θα κάνει από το Φεβρουάριο η Interamerican, ο ασφαλισμένος στόλος της οποίας φθάνει τις 400.000. 

Αύξηση 4% θα κάνει από το Μάρτιο η ασφαλιστική εταιρεία Υδρόγειος, η οποία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο αυτοκινήτου με ασφαλισμένο στόλο οχημάτων 425.000 αυτοκίνητα. Στο 7% – 9% αναμένεται να κινηθούν και οι αυξήσεις που θα εφαρμόσει από το Μάρτιο η Victoria Ασφαλιστική, η οποία έχει 350.000 ασφαλισμένα αυτοκίνητα, ενώ αύξηση 1% κάθε μήνα από την 1η Ιανουαρίου, θα εφαρμόσει για κάθε ανανέωση εξάμηνου συμβολαίου  η Ευρωπαϊκή Πίστη, που έχει ασφαλισμένα 186.000 αυτοκίνητα. 

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει ήδη τη νέα τιμολογιακή τους πολιτική είναι η Δύναμις, που προχώρησε σε αυξήσεις της τάξης του 6%- 9% για τα ΙΧ αυτοκίνητα, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Ορισμένες ταιρείες, όπως η International Life με 140.000 ασφαλισμένα αυτοκίνητα, εφαρμόζουν πολιτική περικοπής των εκπτώσεων σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την ευθεία ανατίμηση των ασφαλίστρων για το σύνολο του στόλου τους, ενώ άλλες εταιρείες, όπως η Axa Ασφαλιστική και η Chartis δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τη νέα τιμολογιακή τους πολιτική.